Marcați
Agricultorii trag un semnal de alarmă
31.08.2022, 16:23
Fermierii trag un semnal de alarmă și spun că seceta, excesul producției agricole din Ucraina și embargoul impus de Federația Rusă produselor moldovenești aduc domeniul agriculturii într-un colaps total. Într-o scrisoare adresată premierului Natalia Gavrilița și ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, reprezentanții mai multor asociații de fermieri susțin că guvernarea nu conștientizată gravitatea situației din sectorul agrar. În context, ei solicită în mod repetat instituirea stării de urgență în domeniu.

În scriaorea înaintată autorităților, reprezentanții Federației Naționale a Fermierilor și ai Asociațiilor ”Moldova Fruct” și ”Forța Fermierilor” s-au plâns că riscă să falimenteze în câteva luni. ”Organizațiile noastre constată cu îngrijorare enormă că la nivel de guvernare nu este conștientizată gravitatea situației în sectorul agrar. Seceta severă a compromis în proporții de 80-90% recolta de porumb și în proporții de 60-70% recolta de floarea soarelui și sfeclă de zahăr”, subliniază fermierii în scrisoare.

Agricultorii mai atenționează că interdicția politică la importul producției vegetale moldovenești în Federația Rusă a lovit dur în pomicultură și viticultură, iar prețurile mici la grâu, orz, rapiță și floarea-soarelui au fost influențate inclusiv de excesul de produse agricole din anul trecut în Ucraina. Pentru că nu au primit până în prezent niciun răspuns de la autorități privind introducerea stării de urgență în agricultură, fermierii anunță că vor organiza o ședință în 5 septembrie. ””Federația Națională a Fermierilor”, ”Forța Fermierilor” și ”Asociația Moldova Fruct” convoacă pe data de 5 septembrie 2022, ora 11:00, ședința comună a Consiliilor de Administrare, la care invităm să participe doamna prim-ministră și domnul ministru. În cadrul întrunirii, propunem să discutăm revendicarea noastră comună cu declararea stării de urgență și emiterea deciziei de Comisia Situații Excepționale”, se menționează în scrisoarea comună a fermierilor.

Potrivit agricultorilor, declararea stării de urgență în agricultură ar permite amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților pentru agricultorii afectați, acordarea unor facilități fiscale producătorilor agricoli afectați, dar și adresarea către partenerii externi pentru identificarea resurselor financiare în scopul susținerii celor mai vulnerabile categorii de fermieri afectați. Liderii celor trei asociații semnatare menționează că mai mult de o lună agricultorii au avut un dialog permanent cu ministrul Agriculturii privind necesitatea instituirii stării de urgență, însă discuțiile nu s-au soldat cu succes. Contactată de redacția nostră purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Anastasia Taburceanu, ne-a declarat că, până la moment ,scrisoarea fermierilor nu a fost recepționată și că mai târziu va reveni cu un comentariu referitor la acest subiect. Anterior, prim-ministrul Natalia Gavrilița a declarat la postul public de radio că starea de urgenţă în agricultură nu va fi instituită, iar asta pentru că au fost precipitații. Șefa cabinetului de miniștri a precizat că Ministerul Agriculturii nu dispune de date exacte privind pierderile pe care le înregistrează fermierii. De aceea, autorităţile discută cu unele companii internaționale pentru a obţine acces la date din satelit pentru a înţelege mai bine câte hectare de roadă au fost compromise.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Este un pic de confuzie în spațiul public. Este vorba despre declararea stării de urgență de secetă. Nu vorbim de stare de urgență în mediu sau în agricultură. Este o prevedere din Legea Apelor. Există diferite nivele de alertă — Cod Portocaliu, Galben, Roșu — la anumite surse de apă. Avem deja aceste mecanisme prevăzute în Legea Apelor. Acum ne bucurăm că am avut ploi și suntem în reevaluare acestei decizii , pentru că ea nu a fost luată formal. Ea se aplică automat, conform Legii Apelor".

Și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat anterior că nu va fi institui stare de urgenţă în agricultură, ci de mediu, din cauza secetei hidrologice. Totodată, Bolea a menționat că la ultima şedinţă a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a fost înaintată o decizie prin care face derogare de la legea apei şi va permite agenţilor economici să aibă un acces mult mai uşor la apa din bazinele acvatice. Mai mult, a fost realizat un pachetul de măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de secetă, iar la nivel de raioane funcţionează Comisiile pentru evaluarea pagubelor, a subliniat Vladimir Bolea.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).