Marcați
Exportul prunelor este anevoios
30.08.2022, 14:55
Prunele moldovenești sunt tot mai puțin solicitate peste hotarele țării. Potrivit agricultorilor, acest lucru se întâmplă din cauza situației instabile din lume. Dacă piața de desfacere din Rusia este indisponibilă pentru producătorii autohtoni, livrările pe piața din Belarus nu sunt mari, deoarece cumpărătorii locali au stabilit condiții inacceptabile pentru furnizorii din Moldova. Astfel, exporturile se îndreaptă acum spre România și Polonia. Prețul pentru prunele moldovenești variază între șase și șapte lei pentru un kilogram.

Potrivit portalului east-fruit, exporturile se îndreaptă spre România și Polonia, însă, deocamdată, acestea nu sunt sistematice. Agricultorii se așteaptă la accelerarea procesului în a doua săptămână a lunii septembrie. ”De obicei, sfârșitul verii, mai ales în anii secetoși, este perioada de începere a exportului de prune moldovenești pe piețele UE și CSI. În acest an, exporturile active de prune în ambele direcții au fost amânate. Piața rusă pentru comercianții moldoveni este momentan indisponibilă din cauza embargoului. Aprovizionarea pieței din Belarus nu este grozavă, încât cumpărătorii locali pun condiții inacceptabile pentru furnizorii din Moldova. Exporturile se fac către România și Polonia, dar până acum nu sunt sistematice – livrări unice relativ mici”, notează portalul ”east-fruit”.

Mai mult, cei care achiziționează acest produs sunt producătorii de conserve și alcool. ”La sfârșitul lunii august, principalii cumpărători de prune moldovenești sunt retailerii locali, precum și producătorii de conserve și producătorii români de alcool. Prețurile la prunele industriale nu sunt foarte mari – aproximativ 2,5-3 MDL/kg , dar sunt egale sau ușor peste nivelul mediu din ultimii cinci ani”, se mai menționează în material.

Specialiștii din cadrul Federației Producătorilor Agricoli din Moldova sunt de acord că prețurile la prune se mențin la un nivel relativ acceptabil, grație randamentului scăzut. Potrivit estimărilor reprezentanților organizației, din cauza secetei din acest an, recolta de prune este puțin probabil să depășească 70-80 de mii de tone, ceea ce înseamnă că va fi cu 20-30% mai mică decât recolta medie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).