La 31 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, puterea reală de cumpărare este de 1,6 ori mai mare decât în 1991. Constatarea îi aparține expertului economic IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, cetățenii pot procura în prezent de 2,6 ori mai multe bunuri decât în primii trei ani de la obținerea independenței.
Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, în toată istoria Republicii Moldova, au fost opt ani când veniturile salariale reale ale populației au scăzut, iar cel mai mult a crescut doar în 2001, cu 25,4 la sută. Și în acest an vom asista la o majorare nominală a salariului față de anul trecut, pe fundalul majorării salariilor în sectorul privat, a precizat expertul.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic IDIS ”Viitorul”: "În mediu estimările privind majorarea salariilor sunt destul de rezervate. Iar în ceea ce privește inflația vom ajunge până la sfârșitul anul la aproape 34%. Din această cauză, în acest an, veniturile reale ale populației vor fi cu 13,6% mai mici decât au fost anul trecut. Anul trecut, după ce Biroul Național de Statistică a publicat datele înoite noi vedem că veniturile populație tot au scăzut comparativ cu anul 2020. De fapt în 2020 noi an avut cel mai mare salariu de la independență încoace, iar acum avem doi ani de scădere a veniturilor reale".
Veaceslav Ioniță a mai declarat că 1990 a fost primul an când poporul sovietic oficial a fost anunțat că în țară se înregistrează o inflație ridicată de peste 10 la sută anual. Până atunci, prețurile, practic, nu se schimbau cu anii, susține expertul. Cea mai dramatică scădere a veniturilor salariale a fost în anii 91-93.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic IDIS ”Viitorul”: "Atunci a fost o dramă totală. În 1993 salariul nostu era doar 14 la sută din salariul din 90. Oamenii în trei ani de zile au devenit de șapte ori mai săraci. Aceasta cum ar fi că dumneavoastră la salariul de anul trecut dde 9 mii de lei, brusc să ajungeți la salariul de 1500 de lei, la ziua de astăzi. (MUSCA) Deci puterea noastră de cumpărare a scăzut de șapte ori în trei ani de zile, nu a fost niciodată așa ceva, nici într-o formă".
Economistul afirmă că salariile moldovenilor, ca putere de cumpărare, în 2020, au fost de 1,9 ori mai mari decât în 1990. În 2022, din cauza inflației, care a dus la creșterea prețurilor, acest indicator este de 1,6 ori mai mare față de 1990.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic IDIS ”Viitorul”: "În anul 90 oamenii trăiau doar pe salariu, în anul 2021-2022, oamenii pe lână salariu care îl au o parte din oameni câștigă bani din agricultură, de aceea veniturile reale ale populație sunt în principiu mai mare, pentru că noi excludem oameni, care câștigă 18 miliare de lei din agricultură. De aceea la veniturile medii ale populației, mai trebuie să adăugați 25 la sută. Pentru că ei câștigă banii din altă parte și noi nu îi calculăm pe ei. Să nu uităm că avem rudele peste hotare, care trimit bani acasă și se mai adaugă încă 40 la sută".
Veaceslav Ioniță a mai menționat că în Moldova sunt 600 de mii de salariați cu normă deplină. Zece la sută dintre ei, în acest an, vor avea un salariu mediu de 3.700 de lei. Cei mai bine plătiți moldoveni vor avea un salariu mediu de 29 de mii de lei.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic IDIS ”Viitorul”: "În Republica Moldova există salariați săraci, care nu știu cum să supraviețuiască, și există salariați mai bogați, care au întardevăr, aici nu vorbim de oamenii de afacere, care câștigă sume mari. Deci noi avem 60 de mii de salariați, bănuesc că marea majoritate din ei locuiesc în municipiul Chișinău, dar lunar primesc 29 de mi de lei pe lună. Acești oameni își permit luxul să meargă la odihnă, să-și cumpere un apartament. Dacă în familie doi lucrează, atunci salariul familiei este de 60 de mii de lei pe lună".
Comparând salariile din stânga și dreapta Nistrului, economistul susține că din 1996 și până în 2012 salariul din dreapta Nistrului era relativ egal cu cel din stânga. În acest an, salariul din Republica Moldova este cu 60 la sută mai mare decât cel din stânga Nistrului. Pe de altă parte, dacă ținem cont de puterea de cumpărare a banilor de pe ambele maluri, putem spune că veniturile reale ale populației din dreapta Nistrului în acest an vor fi estimativ cu 30 la sută mai mari decât a celor din stânga Nistrului, a precizat analistul economic Veaceslav Ioniță.
NTV Moldova