Marcați
Parlamentarii au votat în prima lectură rectificarea bugetului de stat
26.08.2022, 17:24
Proiectul de lege pentru modificarea bugetului de stat pentru anul curent a fost votat în prima lectură. Cele mai mari majorări ale cheltuielilor au fost operate în domeniile protecției sociale. Votarea în lectură finală urmează să aibă loc la următoarea ședință din sesiunea extraordinară, care este planificată pentru 8 septembrie.

Potrivit deputatului PAS, Radu Marian, salariile bugetarilor urmează să fie majorate din 1 octombrie cu 5,5 la sută.

RADU MARIAN, deputat PAS: "Plată unică de 1.500 de lei pentru toți pensionarii cu pensia sub 5.000 de lei pe lună. Salariile bugetarilor se majorează cu 5,5 la sută. Bugetarii cu salariul brut sub 15.000 de lei vor primi și un ajutor salarial unic de 3.000 de lei. De asemenea, introducem pentru prima dată în istoria Republicii Moldova o alocație lunară de 1.000 de lei pentru copii cu vârsta sub doi ani, indiferent dacă părinții sunt sau nu asigurați. De asemenea, majorăm salariile în sectorul medical cu 10 la sută. Pentru antreprenori se crează un fond pentru compensarea creșterii ratei dobânzii în valoare de 20 milioane de lei".

Încă 500 de milioane de lei vor fi alocate pentru a compensa facturile pentru serviciile de întreținere în sezonul rece al anului, a menționat Radu Marian.

RADU MARIAN, deputat PAS: "De asemenea, se suplinește cu 500 de milioane de lei majorarea de peste 130 la sută a bugetului pentru compensațiile în factură pentru 2022, deci este doar pentru acest an. În 2023 urmează a mai fi alocate fonduri suplimentare. Acest fond de compensare a facturilor și a cheltuielilor energiei urmează defapt să se dubleze practic, față de anul precedent pentru ca să asigurăm tarife compensate similare pentru anul trecut".

Radu Marian a mai subliniat că proiectul de lege mai prevede și alocarea a 200 de milioane de lei din fonduri UNICEF.

RADU MARIAN, deputat PAS: "De asemenea, se alocă în această rectificare 200 de milioane de lei din fondurile UNICEF pentru angajarea aproape a 1.000 de asistenți personali care vor lucra cu copii cu dizabilități și din același program se vor aloca bani pentru familiile care susțin copii orfani. De asemenea, investițiile capitale se majorează cu 420 de milioane de lei, ceea ce reprezintă o majorare de 15,2 la sută și în ultimul rând se alocă suplimentar pentru construcții capitale de drumuri 680 de milioane de lei, de asemenea se majorează cu 95 de milioane de lei fondurile pentru reabilitarea drumrilor locale".

Potrivit documentului doptat de aleșii poporului , veniturile bugetului de stat pentru anul curent vor fi majorate de la 52,7 miliarde de lei până la 57,9 miliarde de lei. Deficitul bugetului de stat se va diminua cu 2,14 miliarde de lei până la 17,24 miliarde de lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).