Marcați
Igor Grosu: Suntem pregătiți pentru iarnă, dar trebuie să economisim
26.08.2022, 12:52
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, dă asigurări că guvernarea va face față provocărilor la care va fi supusă, în această iarnă, în condițiile în care țara este afectată de o criză energetică fără precedent. Mai mult, oficialul spune că moldovenii vor ieși cu bine din sezonul rece, deoarece vor beneficia de ajutor din partea statului. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că, în condițiile unei ierni grele, oamenii de la sate vor beneficia de programe de susținere din partea statului. Totuși, există cetățeni care încearcă să profite de situație și să primească de două ori mai mult ajutor material, a mai precizat președintele Parlamentului.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Pentru cei din mediul rural, anul acesta noi vom veni cu programul de asigurare cu lemne. Înțeleg că acum e cam complicat, pentru că este o avalanșă la poarta ”Moldsilva” sau la ocolurile silvice. Etapizat o să furnizăm întâi trei metri steri, apoi doi metri steri. Sunt unii care vor neapărat să-și ia zece metri steri sau pe două ierni. Noi le spunem: ”Domnule, nici așa nu-i așa”. Haideți să începem cu cei mai sociali vulnerabili sau energetic vulnerabili".

Șeful Legislativului a mai menționat că autoritățile lucrează și la asigurarea țării cu surse alternative de energie. Chiar și așa, președintele Parlamentului a îndemnat cetățenii să mai facă economii.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "A fost inițiată procurarea păcurii în rezerva de stat. Știu că se duc tratative pentru a procura și alte cantități de păcură, pentru că acum păcura pe piețe este mult mai ieftină decât gazul și tehnologia pe care o are Termoelectrica, permite să fie folosită și păcura în procesul ăsta de asigurare cu agent termic. Cum spuneam, se lucrează pe diferite, toate palierele. Sunt sigur că o să fim mult mai bine organizați, pregătiți pentru această iarnă, în comparație cu iarna trecută. Depinde și de fiecare din noi, trebuie să facem economii și la lucru, și acasă".

Întrebat dacă în noul an de studii, elevii vor fi nevoiți să revină la ore în regim online, președintele Parlamentuluia spus că, autoritățile trebuie să facă tot posibilul ca acest lucru să nu se întâmple, mai ales că pandemia a lovit dur sistemul de învățământ.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "În calitate de președinte al Parlamentului și în calitate de tătic, sunt cel mai interesat să fie offline, adică să fie la clasă, pentru că toți părinții ne-am convins după doi ani de pandemie cu online-uri, a avut un impact asupra calității studiilor. Contactul la clasă cu profesorul este crucial. Dorința mea și asigurările mele sunt că, noi vom face tot posibilul să fie la clasă. Rugămintea către Ministerul Educației, către direcțiile de învățământ raionale, către managerii instituțiilor de învățământ să vină cu propuneri cu soluții, cum de organizat mai bine procesul de studii, dar copiii trebuie să meargă la școală".

Anterior, Guvernul a anunțatcă va institui o comisie care va coordona măsurile de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice și pregătirea pentru sezon de încălzire. De asemenea, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a menționat că în cazul unei situații excepționale în sectorul energetic, Ministerul Educației va pregăti un plan privind desfășurarea orelor. Până atunci, copiii vor frecvenat școală cu prezență fizică.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).