Marcați
Modificări majore la legea bugetului de stat pentru anul 2022
25.08.2022, 17:43
Comisia parlamentară, Economie, Buget și Finanțe a aprobat, astăzi, raportul proiectului pentru modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2022 propus, miercuri, de Guvern. Potrivit documentului, veniturile bugetului de stat se majoarează cu peste 10 la sută, și vor ajunge la aproape 58 de miliarde de lei, lucru ce va permite și majorarea cheltuielilor cu peste patru la sută, până la aproape 75 miliarde de lei. În același timp, deficitul bugetar se va micșora cu 11 la sută. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, acest lucru a fost necesar pentru atenuarea impactului negativ al crizei refugiaților și a celei energetice asupra populației.

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, a menționat că proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru acest an prevede atât suplinirea alocațiilor pentru unele programe actuale de cheltuieli, cât și programe noi, în scopul reducerii impactului crizelor la care sunt suspuși cetățenii. În scopul gestionării crizei refugiaților și a celei energetice, fondurile de urgență a Guvernului vor fi suplinite cu 670 de milioane de lei, astfel volumul total va ajunge până la trei miliarde.

ION GUMENE, secretar de stat al Ministerului Finanțelor: "Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, în sumă de 870 milioane lei, suplimentat cu 500 milioane lei. Programul asigurarea cu lemne a populației în sumă de 64,2 milioane lei, alocat din Fondul de intervenție a Guvernului, programe destinate protecției sociale din contul partenerilor de dezvoltare, în special Unicef, Organizația Națiunilor Unite, în valoare de 127,1 milioane lei. Majorarea Fondului rutier cu 325 de milioane lei, în special pentru construcția podului de la Bumbăta pentru asigurarea legăturii cu România. Fondul pentru compensarea creșterii ratei dobânzilor bancare pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, în valoare de 200 milioane lei. Alocații suplimentare pentru măsuri în domeniul salarizării în sectorul bugetar, majoarea valorii de referință de la 1.800-1.900 lei, cu 100 lei și pentru acordarea plății cu caracter excepțional în mărime de 3.000 de lei pentru susținerea angajaților din sectorul bugetar".

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, a mai declarat că proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2022 a fost bazat pe anumiți indicatori macroeconomici revizuiți.

ION GUMENE, secretar de stat al Ministerului Finanțelor: "Lipsa unei creșteri economice, adică zero, nivelul infației de 33,8 care a fost în creștere în comparație cu luna aprilie, când a fost 15,7 procente. Majorarea exporturilor cu 40 de procente față de 4,5 procente în aprilie. Majorarea importurilor cu 25 de procente, față de 6,9 procente în aprilie și creșterea salariului mediu pe economie cu 13 procente, față de 15,6 procente în aprilie".

Vicepreședintele Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, Petru Burduja, i-a întrebat pe reprezentanții Ministerului Finanțelor care este nivelul la care va ajunge inflația la sfârșitul anului 2022, însă nu a primit un răspuns clar din partea secretarului de stat al instituției.

PETRU BURDUJA, vicepreședinte al Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe: - Vrem să înțelegem, în viziunea Ministerului Finanțelor, până la sfârșitul anului 2022, ce inflație este luată în calcul, având în vedere cifrele pe care dumneavoastră le-ați prezentat? Dumneavoastră ați numit o inflație care-i la zi, dar vrem să înțelegem până la sfârșit de an, în dimanică, ce infație stă la baza acestor cifre?

- Din păcate nu pot să vă răspund la această întrebare. Dacă nu greșesc, rog colegii să... - 33, da. - 33,8. - Ce am menționat, da. - Așa sunt prognzele Ministerului Economiei. - După cum am menționat, reieșind din prognozele Ministerului Economiei.

Potrivit proiectului pentru modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2022, cele mai semnificative majorări sunt înregistrate la grupul ”protecția socială”, unde sunt alocate 1,7 miliarde de lei. Potrivit estimărilor, ponderea datoriei de stat în Produsul Intern Brut până la sfârșitul anului 2022 nu va depăși 36,1%, soldul datoriei de stat în data de 31 decembrie 2022 atingând 101,069 miliarde de lei. Proiectul de modificare a bugetului de stat urmează a fi prezentat pentru dezbateri și aprobare în plenul Paramentului.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).