Marcați
Subvenții și sisteme de irigare pentru agricultori
25.08.2022, 17:26
Refacerea sistemelor de irigare și acordarea subvențiilor pentru producătorii agricoli sunt câteva dintre obiectivele pe care și le propune ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. În cadrul unui interviu pentru postul de televiziune NTV Moldova, el a declarat că este la curent cu problemele agricultorilor și că împreună cu partenerii de dezvoltare, vor identifica soluții pentru acestea.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Una din problemele agricultorilor este recolta mică, din cauza lipsei sistemelor de irigare. A doua problemă sunt subvențiile și modul în care are loc procesul de acordare a acestora. Am avut o întrevedere cu directorul Agenției de Intervenție si Plăți pentru Agricultură și am calculat că, în ultimii 10-15 ani, au fost alocate mai mult de 20 miliarde de lei sub formă de subvenții".

De asemenea, oficialul susține că își dorește ca producătorii să dispună de condițiile necesare pentru depozitarea și păstrarea fructelor și legumelor.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Îmi doresc ca producătorulcare începe culesul roadei, să nu-și facă griji de nimic. Să culeagă roada, are depozite, frigidere și, după aceasta, el să se gândească unde dorește să-și vândă producția, ca să vândă mai scump, mai bine, să devină mai bogat. Unii agenți economici, însă, încalcă legea, pentru că, în conformitate cu legislația, nu se permite strângerea roadei din livezi pentru a fi comercializată imediat. Trebuie, mai întâi, să stea la frigider, să fie prelucrată și, după aceasta, exportată. Aceasta procedură este costisitoare dar, în schimb, nu sunt incidente".

Ministrul a mai declarat că sunt anumite norme care trebuie respectate, inclusiv cele care vor permite accesul producătorilor agricoli la mai multe piețe de desfacere.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).