Marcați
Oficialii de la Chișinău au felicitat ucrainenii de Ziua Independenței
24.08.2022, 18:34
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de felicitare poporului ucrainean, cu ocazia împlinirii a 31 de ani de la independență. Șefa statului le-a urat ucrainenilor pace și prosperitate și a apreciat curajul de care dau dovadă în luptă pentru libertate. Și președintele Parlamentului, Igor Grosu și-a exprimat recunoștința pentru devotamentul și voința cetățenilor ucraineni. De asemenea, premierul Natalia Gavrilița, a venit cu un mesaj de felicitare, la începutul ședinței de astăzi a Guvernului.

Președintele Republicii Moldovei, Maia Sandu a scris pe pagina sa de Facebook, că ”Ziua Independenței”, marcată de Ucraina este o zi plină de semnificație pentru ucraineni, care luptă pentru identitate și libertate. ”De șase luni, Ucraina luptă contra invaziei ruse - și rezistă. Ea luptă pentru dreptul său de a exista ca stat independent, în granițele legitime, recunoscute internațional. Pentru viitorul prosper și pașnic al cetățenilor săi, pentru șansa copiilor săi de a trăi într-o lume liberă. (...) Prin sacrificiul ei, Ucraina luptă și pentru libertatea noastră. Moldova rămâne alături de ucraineni și de acum încolo, urmând parcursul european pe care l-au ales țările noastre”, a menționat președintele Republicii Moldova, în mesajul său de felicitare.

La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a felicitat pe cetățenii Ucrainei cu ocazia celor 31 de ani de la independență, în contextul greutăților la care sunt supuși din cauza războiului. ”Este greu să pui în cuvinte sacrificiul ucrainenilor și durerea prin care trec milioane de oameni. Însă Ucraina nu se lasă înfrântă. Ucraina continuă să lupte cu un curaj nemărginit pentru libertatea și demnitatea poporului său”, a scris președintele Parlamentului pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, prim-ministrul Natalia Gavrilița a ținut un discurs la începutul ședintei de Guvern, dedicat ”Zilei Independenței” Ucrainei. Premierul a transmis gânduri bune poporului ucrainean și le-a urat pace în vremurile dificile pe care le trăiesc.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "Azi, e ”Ziua Independenței” Ucrainei, o țară alături de care în aceste momente sunt gândurile și rugăciunile a miliarde de oameni. E greu în așa momente să feliciți Ucraina, pentru că nu-mi imaginez cum e să treci prin așa o sărbătoare în timp ce orașele sunt atacate cu rachete și cred că unica felicitare acceptabilă este urarea de pace".

Precizăm că, în fiecare an, în data de 24 august, ucrainenii celebrează ”Ziua Independenței”. Astfel, în aceeași dată, în anul 1991, Rada Supremă a Republicii Sovieticii Socialiste Ucrainene a adoptat Declarația de Independență a Ucrainei. În acest fel s-a format actualul stat ucrainean. Declarația de Independență a venit în urma luptelor duse de poporul ucrainean, pentru dreptul de a avea propriul stat.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).