Marcați
Guvernul a modificat bugetul pentru anul 2022
24.08.2022, 18:27
Cabinetul de miniștri a votat, astăzi, proiectul hotărârii de Guvern privind modificarea bugetului de stat pentru anul 2022. Potrivit documentului, veniturile pentru anul curent sse majorează cu peste 10 la sută, până la aproape 58 de miliarde de lei. Acest lucru va permite și majorarea cheltuielilor cu peste patru la sută , până la aproape 75 miliarde de lei. În același timp, deficitul bugetar se va micșora cu 11 la sută. Într-un briefing de presă, premierul Natalia Gavrilița a anunțat din ce surse au fost alocați banii și cum vor fi utilizați aceștia.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "În fiecare an, la mijloc de an, la sfârșit de an se face rectificarea bugetară, pentru ca bugetul să fie ajustat la rigorile zilei. Deci, pe de o parte avem incasări din taxe și impozite mai mari, decât au fost planificate la începutul anului. Pe de altă parte, cum a spus și domnul ministru, avem granturi mai multe. Aceasta ne permite să facem două lucruri - să creștem cheltuielile pe anumite articole de cheltuieli și să reducem deficitul bugetar și datoria externă. Toate aceste ajustări, de fapt, se fac și cu o analiză, cât de bine executăm anumite programe, cât de repede cheltuim anumite resurse, care sunt riscurile pe care le vedem, de exemplu pentru perioada rece a anului și aranjăm aceste resurse într-un fel care să fie cât mai aproape de oameni în această perioadă dificilă și am spus deja despre anumite programe cu care venim pe care ni le putem permite, chiar dacă analizele macro-economice arată că vom avea stagnare, deci nu vom avea creștere, vom avea zero. Oricum, veniturile au crecut, intrările de granturi au crescut și vom veni cu aceste programe și pentru familii cu copii mici, pentru angajații în sectorul bugetar, pentru pensionarii cu venituri mici, pentru agenții economici și pentru a menține investițiile publice, pentru ca să avem localități în care oamenii să rămână și să trăiască".

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).