Fermierii nu au reușit să convingă autoritățile să instituie starea de urgență în agricultură. Negocierile dintre Asociația ”Forța Fermierilor” și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare nu s-au soldat cu vreun rezultat. Agricultorii susțin că reprezentanții Guvernului nu înțeleg gravitatea situației din sector și spun că sunt gata să organizeze proteste.
Potrivit unui comunicat al Asociației ”Forța Fermierilor”, în cadrul discuției cu reprezentanții Ministerului Agriculturii, fermierii au cerut măsuri de sprijin imediate.
”Constatăm cu îngrijorare că la nivel de guvernare nu este conștientizată gravitatea situației în sectorul agrar. Seceta severă a compromis în proporții de 80-90 % recolta de porumb și în proporții de 60-70 % recolta de floarea soarelui și sfeclă, iar interdicția politică la importul producției vegetale moldovenești în Federația Rusă, a lovit dur în cele mai intensive subramuri ale agriculturii, cum ar fi pomicultura și viticultura”, se arată în mesajul instituției.
Mai mult, agricultorii au evidențiat problemele cu care se confruntă în timpul exportului de produse. În mare parte, aceștia acuză blocajele frecvente la posturile vamale și concurența nelioală la stabilirea prețurilor pentru grâu, orz, rapiță și floarea soarelui, pe piața internă.
”În acest moment, mulți agricultori sunt impuși să comercializeze producția sub prețul de cost, în contextul în care, anul curent costurile de producere agricolă au crescut pe diferite categorii cu 200-400%, iar dobânzile la credite în ultima perioada s-au majorat aproximativ de 3 ori. În același timp, producătorii agricoli sunt presați cu multiple datorii față de bănci, furnizori de inputuri și de alți creditori. Totodată, din septembrie, tradițional, crește și povara fiscală asupra sectorului agrar”, se mai arată în comunicatul organizației.
De asemenea, Asociația ”Forța Fermierilor” avertizează că, în lipsa unei intervenții prompte din partea statului, mulți fermierii mici și mijlocii din zonele rurale riscă să falimenteze în doar câteva luni, iar pe lângă pierderea a zeci de mii de locuri de muncă, țara noastră se va confrunta și cu un val de migrație a populației apte de muncă. Mai mult, agricultorii inițiază consultări publice pentru a decide organizarea protestelor. Solicitată să comenteze declarațiile fermierilor, purtătoarea de cuvânt a Executivului, Anastasia Taburceanu, a declarat că, deocamdată, nu este necesară instituirea stării de urgență în agricultură, deoarece problemele pot fi rezolvate și fără adoptarea acestei măsuri.
ANASTASIA TABURCEANU, purtătoarea de cuvânt a Guvernului: "Probleme care sunt create pot fi soluționate și în afara stării de urgență, prin mecanisme clasice, nu prin mecanismul Comisiei Situații Excepționale. Forța Fermierilor este o asociație a fermierilor din Republica Moldova și nu reprezintă opinia și vocea tuturor fermierilor din Republica Moldova. Or, până acum, toate doleanțele, toate propunerile care au venit de la ei, au fost analizate, discutate".
Purtătoarea de cuvânt a Executivului, Anastasia Taburceanu, a mai declarat că autoritățile au întreprins până acum mai multe măsuri de sprijin pentru agricultori, inclusiv restituirea accizelor la motorină în proporție de 100 de procente.
ANASTASIA TABURCEANU, purtătoarea de cuvânt a Guvernului: "Suma subvențiilor în agricultură este cea mai mare anul acesta de până acum, care s-a alocat vreodată. Respectiv, de necesitățile agricultorilor și producătorilor din Republica Moldova se ține cont, se duc negocieri cu partenerii externi. Chiar ieri s-a anunțat noi piețe dedesfacere a produselor moldovenești în Uniunea Europeană".
De asemenea, întrebată dacă premierul Natalia Gavrilița va accepta organizarea unei întrevederi cu reprezentanții Asociației ”Forța Fermierilor” în această săptămână, Anastasia Taburceanu a declarat că, deocamdată nu cunoaște, dar o decizie în acest sens va fi luată după o discuție cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare. La sfârșitul lunii iulie, Vladimir Bolea a anunțat că va solicita Comisiei Situaţii Excepţionale instituirea stării de urgenţă în domeniul agriculturii, în contextual secetei severe din acest an, lucru care așa și nu s-a întâmplat.
NTV Moldova