Marcați
Secetă severă în UE
23.08.2022, 13:23
Comisia Europeană avertizează că statele din regiunea mediteraniană rămân expuse riscului de secetă anormală până în luna noiembrie. Astfel, potrivit specialiștilor se înregistrează un deficit semnificativ de umiditate a solului, lucru care a redus considerabil recolta de vară.

Conform raportului prezentat de Comisia Europeană, valul de secetă care s-a abătut asupra continentului european este cel mai aprig din ultimii 70 de ani. Mai mult, printre țările cele mai afectate de deficitul de precipitaţii sunt evidenţiate Portugalia, Spania, Franţa, Italia, Germania, şi o zonă întinsă care acoperă Slovacia, Ungaria, România şi Republica Moldova. ”Mai multe țări au impus măsuri pentru a restricționa utilizarea apei pentru irigare. În Nord-Vestul Italiei și în partea de Sud și Centru a Spaniei, nivelurile foarte scăzute ale apei din bazinele acvatice nu au mai fost suficiente pentru irigare, iar lucrările pe unele câmpuri au fost abandonate”, notează Comisia Europeană.

Experții susțin că aceste condiţii meteorologice extreme au redus semnificativ perspectivele unei recolte bune de vară. Potrivit raportului, ”culturile cele mai afectate sunt porumbul, unde randamentul este în scădere cu 8,6 la sută , floarea soarelui - 5,5 la sută şi soia - 9,6 la sută”. Mai mult, se așteaptă ca recolta de porumb să fie cu 16 la sută mai mică decât media ultimilor cinci ani.

Și în Republica Moldova mai multe culturi au fost afectate de secetă. Astfel, potrivit agricultorilor, în localitățile în care au fost puține ploi, roada de floarea-soarelui va fi cu 50 la sută mai mică față de anul trecut, iar unde nu a plouat deloc, preponderent în centrul și sudul țării, nu se va recolta nimic. De asemenea, potrivit prognozelor Ministerului Agriculturii, volumul total al grâului recoltat va fi de aproape 750-800 de tone față de recolta din anul 2021, care a fost 1,5 milioane de tone. Amintim că Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis, pentru această săptămână, cod galben de caniculă pe întreg teritoriul țării. Astfel, temperatura maximă a aerului va atinge valori de până la 33 de grade Celsius.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).