Marcați
România este pregătită să livreze gaze țării noastre
19.08.2022, 12:45
România este gata să livreze gaze naturale Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de șeful ”Transgaz”, Ion Sterian. El a afirmat că gazoductul Ungheni - Chișinău este funcțional încă de anul trecut și poate fi utilizat în acest scop.

Șeful ”Transgaz”, Ion Sterian, a declarat că în cazul unei ierni blânde, România ar putea să utilizeze doar gazul din producția proprie, fără a apela la importuri.

”Din punctul meu de vedere, ținând cont de temperaturile din ultimele două ierni, n-ar trebui să avem nicio problemă, pentru că astăzi, de exemplu, suntem într-un grad de înmagazinare la un procent de 67 la sută. Asta înseamnă 2,6 miliarde de metri cub de gaze. Mai sunt două luni de înmagazinare, cred că vom depăși procentul acela de 80 la sută, dacă se merge în ritmul acesta de 115 milioane de metri cubi înmagazinați pe zi”, a spus șeful ”Transgaz”.

În cazul dacă Federația Rusă va sista livrarea de gaze, România are destule resurse pentru sezonul de iarnă, a declarat șeful ”Transgaz”, Ion Sterian. ”Ultimele două ierni au fost cu temperaturi mai ridicate, dar a crescut și producția internă de la 22 milioane de metri cubi, la 26 milioane pe zi, nu cred că vor fi probleme. Iarna trecută, consumul mediu a fost, undeva, 57 de milioane de metri cubi pe zi, la temperaturile cele mai scăzute. Noi, cu 26 de milioane, producție zilnică, și cu 32 de milioane de metri cubi extrași din rezerve ne asigurăm gazele sută la sută, fără mai fi nevoie de un import”, a precizat Ion Sterian.

Chiar și în cazul unei ierni mai dure, România are pregătite și surse alternative, în cazul în care nevoia de gaze naturale va crește. Printre acestea se numără importul din Bulgaria și Grecia a gazelor lichefiate sau importul din Azerbaidjan, a conchis oficialul.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).