Marcați
Forța Fermierilor: Agricultorii din zonele rurale ar putea falimenta
18.08.2022, 14:20
Problemele și situația din domeniul agroalimentar au fost discutate de membrii Federației Naționale a Fermierilor și ai Asociației ”Forța Fermierilor” la o întrevederea cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Reprezentanții asociației avertizează că agricultorii din zonele rurale vor falimenta în câteva luni. În acest sens, producatorii au înaintat o solicitare repetată către ministerul de resort, prin care cer declararea stării de urgență în sectorul agricol. La rândul său, Vladimir Bolea a menționat că sunt prevăzute și alte acțiuni menite agricultorii să iasă din impas.

În cadrul ședinței, fermierii au descris repetat situația actuală din sectorul agrar, care este extrem de dificilă. Potrivit prețedintelui Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, la moment există un complex de factori care influențează negativ sectorul agricol.

ALEXANDRU SLUSARI, președintele Asociației ”Forța Fermierilor”: "Noi am fost ieri la a treia întâlnire cu domnul ministru și am reiterat poziția, dat fiind faptul că timp de o lună de la prima întâlnire, situația s-a agravat. Agricultura este afectată puternică de secetă, pentru culturile de grupa a doua și plantațiile multianuale - de embargoul rusesc, care recent a fost indrodus, de prețurile derizorii la producția agricolă moldovenească, influențată de piața Ucrainei, problemele mari cu logistica de export și poziția a unui monopolist care controlează portul, precum și scumpirile de la 200 până la 400 de procente a costurilor producerilor agricole și creșterea exorbitantă a dobânzilor".

În urma discuției, fermierii au solicitat ca până vineri, 19 august, ministerul Agriculturii să vină cu răspunsul franc când poate fi declarată starea de urgență în agricultură.

ALEXANDRU SLUSARI, președintele Asociației ”Forța Fermierilor”: "Timp de o lună discutăm problema introducerii stării de urgență în agricultură și aprobarea unui plan de măsuri menite să salveze fermierii în acestă situație, aproape catastrofală. Și dacă inițial ministrul era deacord cu introducerea stării de urgență și chiar a vociferat poziția lui public, după aceasta noi am văzut o anumită reticență în cadrul guvernării vizavi de această propunere".

Totodată, agricultorii insistă să fie emisă decizia Comisiei Situației Excepționale, care ar crea mai multe facilități pentru fermieri.

ALEXANDRU SLUSARI, președintele Asociației ”Forța Fermierilor”: "Amânarea plăților scadente ale fermierilor față de creditorul privat, fără calcularea penalităților, doi - acordarea unor facilități fiscale pentru producătorii agricoli afectați și trei- adresarea către partenerii externi pentru obținerea resurselor financiare necesare, în vederea compensării parțiale, măcar a costurilor pierderilor pentru cele mai vulnerabile categorii de fermieri".

În cazul în care vineri nu vor primi un răspuns tranșant referitor la subiectele menționate, Asociația Forța Fermierilor susține că va recurge la alte instrumente de protejare a intereselor membrilor. La rândul său, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a menționat că Guvernul este interesat de problemele cu care se confruntă producătorii, de aceea, depune toate eforturile pentru a crea condiții prielnice pentru ei.

”Am avut întâlniri cu reprezentanții băncilor comerciale, am propus ca agricultorii care prezintă acte de constatare a pierderilor cauzate de seceta anului 2022 să nu fie penalizați o perioadă determinată, să fie reeșalonate datoriile, atât din partea companiilor furnizoare de inputuri, cât și din parteainstituțiilor financiar bancare. Avem discuții referitor la rambursarea TVA acumulată în conturi la acoperirea diverselor plăți. (...) Din 1 ianuarie 2023 va începe procesul de rambursare a TVA lunar. Sunt prevăzute și alte acțiuni care în final trebuie să ajute agricultorii să iasă din impas", a subliniat ministrul Agriculturii.

În cadrul înrevederii, ministrul Agriculurii și Industrei Alimentare, Vladimir Bolea, a mai menționat că asemenea întâlniri vor fi organizate cu regularitate, deoarece instituția preconizează să creeze Consilii de consultare în toate domeniile, pentru a cunoaște problemele din teritoriu din prima sursă, iar ulterior să vină cu propuneri și soluții pentru agricultori.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).