Moldovagaz nu are cu ce plăti gazul rusesc. Se cere asistența guvernului
Șeful ”Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat că furnizorul este nevoit să ceară din nou sprijin financiar de la Guvern. Potrivit lui Ceban guvernul ar putea oferi asistență directă de stat, sau să achite datoriile istorice ale companiei ”Termoelectrica”. Asistența Guvernului este necesară pentru a acoperi deficitul financiar, care se va forma în lunile august-septembrie. Totodată compania "Moldovagaz" s-a adresat către "Gazprom" cu rugămintea să extindă termenul de achitare a plății pentru luna august curent până la finele trimestrului IV. Furnizorul nu mai are bani cu ce să achite gazul livrat de Gazprom, afirmă Ceban.
Potrivit directorului Moldovagaz, tariful de peste 22 de lei pentru un metru cub de gaze naturale, aprobat de ANRE la începutul lunii august este prea mic și nu permite „Moldovagaz” să își îndeplinească obligațiile contractuale față de Gazprom. Întreprinderea a insistat atunci că pentru a putea cumpăra gazul rusesc, era nevoie de a stabili un preț de 27 de lei și 30 de bani pentru un metru cub. Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, afirmă că cererea Moldovagaz de creștere a prețului pentru consumatori a fost efectuată „în conformitate cu standardele naționale”, iar calculele companiei sunt obiective. „Tariful solicitat de Moldovagaz nu conține elemente ascunse și acoperă strict costurile reglementate. Nimic mai mult”, menționează Ceban.
Totuși ANRE a hotărât să aprobe un tarif mai mic, decât cel solicitat de Moldovagaz, motivând că furnizorul ar fi inclus în structura prețului, devieri financiare formate în perioada anterioară. „ANRE a diminuat costurile solicitate de S.A. Moldovagaz cu 3,5 miliarde de lei urmare a neacceptării abordării întreprinderii de a include în structura tarifelor devierile formate în anul 2022”, a spus Ecaterina Strungari, consultant ANRE.
Potrivit reprezentantului Moldovagaz, în perioada ianuarie-iulie 2022, abaterile de tarif s-au ridicat la 954 de milioane de lei, în august vor ajunge la circa 409 milioane de lei, iar în septembrie – la circa 623 de milioane de lei, în condițiile în care gazul continuă să se scumpească pe piața Europeană. Vadim Ceban sugerează că a fost stabilit un tarif prea pic pentru consumatorii finali, întreprinderea nu a acumulat suficienți bani, pentru a cumpăra gaz în următoarea lună de la Gazprom. Funcționarul sugerează că ar putea apărea probleme cu furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale, sugerând că Guvernul ar trebui să se implice și să vină cu suportul necesar pentru a nu lăsa țara fără resurse energetice. Întârzierea plăților contractuale crește și suma datoriei față de furnizor, care deja e destul de impunătoare, și compromite relațiile între furnizorul de gaze și SA „Moldovagaz”. În aceste circumstanțe, „Moldovagaz” este nevoită să solicite din nou suportul Guvernului în formă de ajutor de stat direct sau achitarea datoriilor istorice ale „Termoelectrica” pentru acoperirea decalajului de casă.
În luna august, Republica Moldova a cumpărat gaz de la Gazprom la prețul de 1458 de dolari mia de metri cubi. În luna septembrie prețul ar putea crește până la 1600 de dolari, în condițiile în care pe piața europeană prețul a depășit deja nivelul de 2000 de dolari pentru mia de metri cubi. Amintim că potrivit unor calcule prezentate marți de Gazprom, dacă tendința actuală de pe piața Eruopeană se va păstra, la iarnă o mie de metri cubi de gaze naturale va ajunge să coste 4000 de dolari.
NTV Moldova