Marcați
Președintele Maia Sandu, în vizită la Bălți
16.08.2022, 17:41
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a mers astăzi într-o vizită de lucru în municipiul Bălți. Acolo, șefa statului s-a întâlnit cu primarul orașului, Nicolai Grigorișin. Cei doi au discutat despre problemele cu care se confruntă orașul, dar și despre cum autoritățile centrale ar putea interveni pentru soluționarea acestora. Un subiect important abordat în cadrul discuțiilor a fost noul statut al municipiului Bălți. Precizăm că, aceasta este prima vizită oficială a președintelui Maia Sandu, la Bălți.

Președintele țării, Maia Sandu a declarat că autoritățile centrale vor face tot ce le stă în puteri pentru a soluționa problemele pe care le are municipiul Bălți.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Am discutat despre problemele municipiului Bălți. Sunt multe, ca de obicei. Am discutat despre situația financiară, despre necesitățile suplementare de finanțare pentru proiectele de infrastructură. Am înțeles că primarul are planuri mari pentru localitate, dar banii nu sunt suficienți. Am discutat și despre anumite promisiuni făcute de Guvern mai devreme".

La rândul său, primarul municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin, spune că a așteptat mult întâlnirea cu șefa statului și speră că în urma acestei vizite, municipiul Bălți va avea parte de mai multă susținere din partea Chișinăului.

NICOLAI GRIGORIȘIN, primarul municipiului Bălți: "Am discutat despre statutul special al municipiului Bălți, despre faptul că Guvernul are nevoie de timp pentru a face schimbări în legislație și problema va fi soluționată în jumătate de an. Am discutat și despre reparația capitală a străzii Kiev, unde avem nevoie de 260 de milioane de lei, dar și despre construcția unui drum nou pe strada Dovator".

Subiectele discutate în cadrul vizitei la Bălți a Maiei Sandu, au fost abordate și în cadrul ședinței Guvernului care a avut loc la Bălți în data de 6 iulie curent. Atunci, miniștrii au votat proiectul de Lege cu privire la statutul municipiului Bălți, care va avea un impact direct asupra dezvoltării regiunii. Astfel, capacitățile administrației publice din municipiul Bălți vor fi consolidate, iar taxele locale vor fi colectate în baza unui nou mecanism. Impozitul pe venit al persoanelor fizice ar putea să rămână la Bălți, în proporție de 100 de procente, iar impozitele pe venit a persoanelor juridice, în proporție de 50 la sută. Șefa statului, Maia Sandu a mers și în vizită la întreprinderea ”CET-Nord”, fiind însoțită de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Boris Marcoci.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).