Majorarea ratei de bază la credite de către Banca Națională a Moldovei are mai multe efecte asupra sistemului financiar din țară. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, scumpirea ratei de bază a dus la o descurajare a tuturor tipurilor de împrumut, inclusiv a celor investiționale. În cadrul unei emisiuni, expertul a menționat că, recent, BNM a majorat rata de bază până la 21,5 la sută, fiind a 10-a majorare din acest an.
Potrivit economistului IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță, din cauza majorării procentului de bază, rata medie a dobânzilor la creditele noi acordate de către bănci în ultimul an a crescut cu 70%. De asemenea, politica monetară a BNM a dus la scumpirea diferențiată a banilor, a descurajat creditele de consum și creditele luate de către persoanele fizice care practică antreprenoriatul, a mai subliniat economistul.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic, IDIS ”Viitorul”: "Dacă anul trecut creditele de consum se ofereau la cea mai mică dobândă bancară de bază de 4,4%, fără celelalte plăți suplimentare, acum se oferă la 13,7%. Pentru persoanele fizice care practică antreprenoriatul, creditele s-au scumpit cu 50 la sută. Pentru persoanele fizice care i-au imobile, creditele s-au scumpit tot cu 50 la sută. Iar pentru persoanele juridice, creditele s-au scumpit cu 27% - de la 8,2% la 10,4%. Dacă anul trecut dobânda pentru creditele la agenții economici era cea mai mare din sistemul bancar, acum, dobânda la agenții economici a ajuns aproape cea mai mică din sistemul bancar".
Economistul susține că din cauza scumpirii creditelor, cel mai mult are de suferit doar Guvernul, care pentru acest an a aprobat un buget cu cel mai mare deficit bugetar din istoria țării - deficit care trebuie acoperit din împrumuturi externe.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic, IDIS ”Viitorul”: "Pe noi ne interesează cât plătește Guvernul în prezent pentru banii pe care el îi împrumută. Dacă anul trecut, Guvernul se împrumuta cu 5,53 procente, iar în prezent dobânda pe care o plătește Guvernul (MUSCA) a ajuns la 20,5 procente sau s-au scumpit de 3,7 ori".
Analistul economic, IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță, a mai menționat că BNM, prin politica sa monetară, a descurajat împrumuturile și a încurajat depunerile, iar banii s-au scumpit și pe dimensiunea economiilor.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic, IDIS ”Viitorul”: "Dacă anul trecut, dobânda medie pentru depozitul persoanelor fizice era de 3,5%, în prezent a crescut de 3,2 ori, ajungând până la 11,4%. Haideți să ne uităm dacă scumpirea banilor a dus cumva la descurajarea împrumuturilor. Anul trecut, cetățenii moldoveni și agenții economici moldoveni lunar accesau credite de câte 890 de milioane de lei. În acest an, noi avem o scădere semnificativă a volumului de credite, la 639 de milioane de lei, lunar. Am calculat cu câte procente din PIB a crescut soldul creditelor bancare sau povara datoriilor cetățenilor. Anul trecut a fost 4,4% din PIB, în acest an raportat la PIB, noi avem o scădere semnificativă".
Veaceslav Ioniță a mai declarat că, scumpirea banilor poate genera o dificultate de plată la cetățeni și la agenții economici. Dacă în primul trimestru al acestui an s-au înregistrat 32 la sută din credite cu întârzieri de plată, în prezent, acestea au crescut până la 35 la sută. Cei mai buni platnici ai sistemului bancar sunt cetățenii. Volumul de credite al acestora cu probleme la întoarcere este de trei ori mai mic decât la agenții economici, a mai precizat economistul IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță.
NTV Moldova