Marcați
FMI: Economia moldovenească va stagna
15.08.2022, 16:19
Fondul Monetar Internațional prognozează pentru anul 2022 o stagnare a Produsului Intern Brut real în Moldova. Potrivit experților, acest lucru se întâmplă din cauza înrăutățirii perspectivelor economice globale, ruperii lanțurilor de aprovizionare și creșterii costurilor de producție. Mai mult, situația ar fi agravată și de impactul secetei asupra sectorului agricol. Misiunea FMI declară că acțiunile întreprinse de autoritățile de la Chișinău sunt bine țintite, însă chiar și așa economia Moldovei nu va evolua.

O misiune a Fondul Monetar Internațional, care a evaluat în perioada 20 iulie-8 august mersul programului de trei ani, a apreciat activitatea Guvernului, însă a făcut prognoze mai puțin optimiste în ceea ce privește evoluția economică a țării.

„Perspectivele creșterii economice sunt periclitate în continuare de riscuri. Creșterea mai bruscă decât s-a anticipat a prețurilor la resursele energetice, perturbările în livrarea resurselor energetice, creșterea prețurilor la produsele alimentare pe piețele internaționale, creșterea costurilor de trai și distanța mică de războiul din Ucraina ar putea duce la deteriorarea în continuare a situației economice și la scăderea încrederii, fapt care va impune necesitatea de luare a unor decizii dificile în materie de prioritizare a măsurilor de politici”, se menționează într-un comunicat, publicat de FMI la finalul misiunii în Republica Moldova.

Fondul Monetar Internațional recomandă autorităților de la Chișinău implementarea cu fermitate a unui pachet de reforme, care va cuprinde susținerea în continuare din partea organizației, precum și a altor parteneri.

„Programul se implementează cu succes, în pofida șocurilor grave și intercorelate. Autoritățile au respectat toate criteriile de performanță, iar reformele în domeniul luptei cu corupția, promovării supremației legii, guvernanței bugetare și supravegherii sectorului financiar avansează rapid”, a constatat misiunea FMI.

Instituția a mai punctat că indicatorii bugetari în prima jumătate a anului 2022 au rămas robuști în urma confluenței unor venituri bugetare mai mari și a granturilor, dar și datorită neexecutării pe deplin a cheltuielilor bugetare aprobate. Potrivit lui șefului misiunii, Ruben Atoyan, care a purtat discuții la Chișinău, FMI a ajuns la un acord la nivel de experți cu autoritățile Republicii Moldova cu privire la politicile necesare pentru finalizarea primei evaluări a programului. „Acest acord se preconizează a fi aprobat de Consiliul de directori executivi al FMI în luna septembrie anul curent după care Republica Moldova va putea accesa 20,65 milioane drepturi speciale de tragere. Astfel, suma totală a debursărilor efectuate în cadrul programului se va ridica la circa 245 milioane dolari SUA”, a menționat Atoyan.

În total, în cadrul programului de trei ani, semnat la sfârșitul lui 2021, Fondul Monetar Internațional urmează să finanțeze Republica Moldova cu o sumă de 790 milioane de dolari.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).