Agenții economici nu vor primi compensații pentru gazele naturale. Despre asta a anunțat ministrul economiei, Sergiu Gaibu, într-o emisiune difuzată de un portal de știri online. El a precizat că tariful va fi reflectat în prețul produselor, iar statul va sprijini populația.
Potrivit ministrului economiei, Sergiu Gaibu, programul privind compensarea gazelor naturale, anunțat recent de Guvern, vizează doar consumatorii casnici, nu și agenții economici. În context, el recunoaște că acest lucru ar putea duce la noi scumpiri și că cea mai bună soluție pentru antreprenori este implementarea programelor de retehnologizare, care vor contribui la creșterea independenței energetice.
SERGIU GAIBU, ministrul Economiei: "- Agenții economici vor include tot timpul în preț cheltuielile care sunt și poate să survină situația când foarte repede crește prețul, cum s-a întâmplat la începutul anului acesta. - Povara va cădea tot pe cetățeni? - Exact. De aceea, programele de asistență sunt focusate pe cetățeni. Principala direcție de intervenție este suportul cetățenilor și, în special, al categoriilor vulnerabile. Cea mai bună soluție pentru agenții economici este să susținem programele de retehnologizare, instalații de regenerabile, astfel încât să crească independența lor energetică și să le micșoreze factura".
Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a mai declarat că, în cazul în care Gazprom ar sista livările de gaze naturale pentru Moldova, marii producători dispun de surse alternative, de aceea riscul ca țara noastră să se confrunte cu lipsa produselor necesare este minim.
SERGIU GAIBU, ministrul Economiei: "Din toți agenții economici, 2/3 consumă energie electrică. Consumatorii casnici au un consum mai mare de gaze sau depind mai mult de gazele naturale decât agenții economici. Consumul de gaze este relativ concentrat la o serie de producători destul de mari, care au alternative. Fie e vorba de păcură, și ei deja achiziționează păcura. Unii au și cărbune, mai puțini, dar, de cele mai multe ori, ei au surse alternative de alimentare. Furnizarea de produse, noi nu uităm că noi depindem foarte mult de importuri, și este un mixt, dacă anumite lucruri se opresc, se poate compensa, parțial, și prin importuri".
Recent, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat că a pregătit mai multe măsuri de reducere a impactului în cazul limitării furnizării gazelor naturale. Printre acestea se numără monitorizarea zilnică a consumului rațional de resurse energetice și asigurarea temperaturii interioare recomandate în cadrul clădirilor. Acest lucru ar permite o reducere medie a consumului de energie cu 10 la sută pentru clădirile publice și comerciale. De asemenea, se propune sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte începând cu ora 23.00, precum și organizarea procesului de învățământ în regim online pentru instituțiile de învățământ - cel puțin zece zile pe lună.
NTV Moldova