Marcați
Recolta de grâu din acest an va fi mai mică
29.07.2022, 12:21
Recolta de grâu din acest an va fi mai mică. Potrivit prognozelor ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, recolta la nivel național va constitui aproximativ 800 de mii de tone. Într-o emsiune televizată el a menționat că seceta din acest an a compromis o parte din grâu, însă chiar și așa roada va asigura consumul intern al țării. Totodată, oficialul spune că a fost sistat complet și exportul grâului, iar asta pentru că prețul nu este unul avantajos pentru moldoveni.

Dacă anul trecut s-a înregistrat o roadă record de 1,5 milioane de tone de grâu, în acest sezon cifra va fi de două ori mai mică, spune ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Recolta grâului este foarte diferită în acest an în Republica Moldova, de la 1,5 tone la hectar în unele raioane, sudul are o medie 2,5 tone. În nordul țării agenții economi ne-au declarat că au avut și 5 tone și patru tone și jumătate. Noi avem un consum intern pentru persoane de 330 de mii de tone și încă 150 de mii de tone se consumă pentru grâu furajer. Noi am avut în jur de 260-280 de mii de hectare semănate cu grâu și evident când se va finaliza săptămîna viitore, vom avea o cantitate. În acest an, din prognoze așteptăm în jur de 700-800 de mii de tone de grâu. E mult mai puțin decât anul trecut".

Totodată, ministrul menționează că agricultorii țin grâul în depozite și nu se grăbesc să îl exporte, pentru că prețurile sunt foarte mici. Capacitatea de depozitare a cerealelor în elevatoarele din Republica Moldova este de peste 1 milion de tone.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Exporturile sunt foarte slabe, cantitățile sunt foarte mici. Scăderea de preț a început acum două săptămâni și este cauzată de faptul că merge recolta și e grâu din abundență, marea majoritate a agricultorilor își achită datoriile din primăvară. Al doilea factor este că a fost o roadă mare în Canada, America, Rusia și din acest motiv, la fel, au scăzut prețurile și s-au oprit un pic la noi achizițiile. Al treilea motiv obiectiv este că și Ucraina a început exportul și exportă și în România. Prețurile nu sunt foarte mari, de aceea agricultorii care au posibilitatea să nu vândă îl mai țin pe stoc, mai așteaptă un alt preț".

Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, seceta din acest an a compromis și o bună parte din recolta de porumb. Totuși, în fiecare an Republica Moldova reușește să producă cantitatea necesară pentru consumul intern. Republica Moldova mai are stocuri de 700 de mii de tone de porumb, a mai precizat Vladimir Bolea.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).