Starea de urgenţă pe teritoriul Republicii Moldova va fi prelungită pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 8 august curent. Decizia a fost aprobată joi, cu votul majorităţii deputaţilor, la solicitarea Executivului. În plenul Parlamentului, prim-ministra Natalia Gavriliţa a menţionat că în contextul regional actual şi a provocărilor cu care se confruntă Moldova, Guvernul are nevoie în continuare de pârghii pentru gestionarea crizelor, în regim de urgență. Potrivit lui Gavrilița persistă riscul ca Moldova să rămână fără gaze naturale.
Şefa Executivului a subliniat că războiul din Ucraina a creat mai multe situaţii de criză – au fost întrerupte lanţurile logistice şi alimentare, au crescut preţurile la gaz, petrol şi energie electrică, au fost afectate importurile. Totodată lipsa unor conexiuni energetice şi logistice cu Uniunea Europeană prin România au făcut ţara noastră mai vulnerabilă, afirmă premierul Natalia Gavrilița.
NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "În contextul acestei crize majore, Guvernul lucrează intens pentru identificarea posibilităţilor de a ajuta economia naţională. Deja am găsit resurse să compensăm agricultorilor acciza la motorină, am continuat să oferim cote reduse la TVA, m-am implicat în mod direct pentru a elimina blocajele la trecerea frontierei, am obţinut liberalizarea transportului rutier cu Uniunea Europeană, am obţinut creşterea cotelor de export pentru o serie de produse agricole şi am asigurat coridoare alternative de transport pentru cei care fac comerţ. Acestea şi multe alte decizii la care lucrăm, inclusiv extinderea capacităţii portului Giurgiuleşti, construcţia unor noi poduri peste Prut şi dezvoltarea capacităţii căilor ferate moldoveneşti sunt doar câteva dintre deciziile pe care am fost nevoiţi să le adoptăm pentru a atenua efectele crizei".
Natalia Gavrilița mai spune că în următoarea perioadă ar exista riscul ca Moldova să rămână fără gaze naturale, iar pentru a reacționa prompt în astfel de situații e nevoie de a menține țara în stare de urgență.
NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Persistă riscul ca alimentarea cu gaze naturale să fie perturbată de acțiunile militare, sau de decizii unilaterale, pe care nu le putem influența. De asemenea persită riscul ca extinderea războiului să genereze un nou flux major de refugiați. Am văzut în ultimele zile și atacuri de rachete în regiunea Odesa, care prezintă un risc sporti de creștere a fluxului de refugiați în țara noastră. Analizele pe care le avem la dispoziție, nu prevăd încetarea războiului în statul vecin și nici dispariția, sau atenuarea riscurilor de securitate în regiune și pentru Republica Moldova. Prin urmare considerăm nu doar justificată, dar și imperios necesară solicitarea de prelungire a sătrii de urgență în Republica Moldova pentru o peroiadă de 60 de zile, din 8 august 2022".
Parlamentul a sprijinit propunerea Guvernului, iar decizia a fost aprobată cu votul a 54 de deputați ai majorității PAS și în lipsa opoziției, care a părăsit ședința parlamentului în semn de protest. Precizăm că starea de urgență a fost introdusă în Republica Moldova pe 27 februarie, la trei zile de la începutul războiului din Ucraina. Ulterior a fost prelungită cu 60 de zile în luna aprilie și cu 45 de zile în luna iunie. Prin introducerea stării de urgență, Parlamentul cedează o parte din putere Comisiei pentru Situații Excepționale în frunte cu șefa Guvernului, care poate lua decizii fără să se consulte cu parlamentarii.
NTV Moldova