Marcați
Nemerenco: În octombrie ar putea fi înregistrat un nou val de COVID-19
29.07.2022, 11:29
Țara noastră se confruntă cu un nou val de COVID-19. Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că, în ultimele săptămâni, numărul infectărilor este în creștere, însă la sfârșitul lunii august ar putea fi înregistrată o scădere. Totuși, ea admite că următorul val ar putea avea loc în luna octombrie. Între timp, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a emis în 28 iulie o hotărâre, prin care le recomandă cetățenilor să poarte măști în spațiile închise și să păstreze distanța fizică.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "O să mai avem o creștere. Noi prognozăm după exemplul altor țări, că vom atinge și o descreștere la sfârșitul lui august. De asemenea, experții prognozează o creștere în luna octombrie. Ar putea să vină un nou val, ceea ce este foarte caracteristic Omicronului, că a suferit și el modificări pe parcurs, că este foarte contagios".

Totuși, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că cele mai multe cazuri de îmbolnăvire prezintă forme ușoare.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "Săptămâna trecută am avut trei decese. Săpămâna cealaltă an avut 10. Au fost cu o săptămână în urmă mai multe, dar s-au acumulat pe parcursul mai multor săptămâni. Avem raportați acum pe întreg sitemul din țară 80 în situație mai gravă, intubați sunt undeva 30. Vreau să atrag atenția în special să fie foarte atente persoanele în vârstă, cu comorbidități, cu imunodepresie, în urma unor maladii de care suferă".

Pentru a preveni răspândorea coronavirusului, specialiștii din cadrul Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică le recomandă cetățenilor să respecte măsurile sanitare la locul de muncă, să aerisisească încăperile și să-și dezinfecteze cu regularitate mâinile. De asemenea, se recomandă igienizarea periodică a unităților de transport public, purtarea măștilor de protecție în spațiile închise, respectarea distanței fizice de, cel puțin, un metru și respectarea regulilor de igienă. Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că, deocamdată, nu vor fi impuse restricții, însă le recomandă oamenilor să respecte recomandările specialiștilor.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "Să fim atenți, să ne vaccinăm. În locurile aglomerate, deoarece este foarte contagios acest COVID, să purtăm mască, în special atunci când avem mai puțin de un metru, transportul public, concerte, în special în spații închise, supermarket atunci când sunt aglomerate, în special în orele de vârf. În rest, avem grjă să respectăm toate mîsurile de igienă personală".

În perioada 18-24 iulie au fost raportate 5.793 de cazuri de COVID-19. În 54 este vorba de refugiați. De asemenea, în această perioadă au fost imunizate 3.218 persoane. Astfel, acoperirea vaccinală cu schema completă este de aproape 32 la sută.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).