Marcați
Fără sprijinul autorităților agricultura riscă să dispară
28.07.2022, 11:58
Din cauza situației complicate în domeniul agriculturii, fermierii ar putea lăsa pământurile neprelucrate. Declarația a fost făcută de directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, Vasile Mîrzenco. El a menționat că în această situație autoritățile ar trebui să intervină urgent cu măsuri de sprijin, pentru a evita disparția acestei ramuri importante pentru țara noastră.

Directorul Executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, Vasile Mîrzenco a declarat că din cauza cheltuielilor enorme pentru întreținerea culturilor și seceta hidrologică din acest an care a distrus roada, unii fermieri vor fi nevoiți să abandoneze acest domeniu.

VASILE MÎRZENCO, directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova: "Este o situație destul de complicată și pentru noi ca producători este clar că nu o să fim în stare să acoperim cheltuielile pe care le-am produs până acum în domeniu. Pe de altă parte, la sfârșit de august, începutul lui septembrie trebuie să începem a prelucra terenurile ca să producem însămânțările de toamnă, și asta este problema cea mai îngrijorătoare pentru noi, că nu vom avea cu ce să facem aceste lucrări".

Pentru a evita dispariția acestui domeniului și de a salva afacerile, agricultorii au făcut nenumărate apeluri către autorități, pentru ca acestea să identifice soluțiile necesare a mai subliniat directorul Executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, Vasile Mîrzenco.

VASILE MÎRZENCO, directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova: "Noi deja avem câteva luni de când am adresat câteva apeluri, și pe calea presei și direct cu autoritățile și am solicitat ca din timp să intervină ca să identifice surse, mijloace, fonduri, împrumuturi ca să sprijine agricultorii în această situație, că de altfel sunt sigur că mulți vor lăsa pământurile neprelucrate".

Contactat de noi, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban ne-a declarat că instituția abilitată este mereu în căutarea unor soluții viabile pentru sprijinul agricultorilor pe timp de criză.

VASILE ȘARBAN, secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare: "Noi la fel nu ne facem că plouă, deci noi cunoaștem de toate aspectele acestea. Noi lucrăm în domeniul ăsta. Noi lucrăm cu partenerii de dezvoltare. Noi lucrăm cu politicile care ar diminua cumva impactul negativ asupra producătorului agricol. Noi avem deja programul de restituire a accizei pentru motorină care prevede nemijlocit un volum, deci pentru 64 de tone se restituie motorină. Noi avem subvențiile care se dau și anul acesta au fost revizuite, majorate ca și plafon, cuantum care se dă la subvenționare. Suntem în discuții cu Ministerul Finanțelor, referitor la alte scutiri și facilități fiscale".

Anterior și Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a anunțat că va solicita Comisiei pentru Situații Excepționale instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii. Potrivit lui, acest lucru este necesar în contextul secetei severe care a afectat culturile agricole.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).