Starea de Urgență în Republica Moldova va fi prelungită cu încă 60 de zile. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost avizat, astăzi, de Guvern. Potrivit autorităților decizia vine în contextul crizelor generate de războiul din Ucraina, criza energetică, economică și fluxul mare de refugiați care vin ori traversează teritoriul țării. Premierul Natalia Gavrilița urmează să meargă, în această săptămână, în Parlament, pentru a cere prelungirea Stării de Urgență.
Proiectul a fost inclus pe ordinea de zi a Executivului la solicitarea ministrului de Interne, Ana Revenco. Prim-ministru Natalia Gavrilița, a susținut ideea manționând că prelugnirea stării de urgență este necesară în contextul în care ar exista anumite riscuri pentru țară.
NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Întradevăr persistă riscurile, am văzut și atacurile cu rachetă în regiunea Odesa din ultimele zile. Este o situație foarte gravă și riscurile continuă să fie mari și din perspectiva fluxului de refugiați, din perspectiva fluxului de mărfuri, din perspectiva securității energetice. Am văzut astăzi noutăți nu prea bune și în privința livrărilor în Europa".
În context, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a menționat că ar exista și riscul ca Moldova să nu mai primească în continuare gaze naturale din Rusia.
ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Din păcate încă nu avem un răspuns clar cum vor evolua lucrurile și dacă volumele pentru următoarea perioadă vor fi confirmate. Respectiv trebuie să ne asigurăm că în perioada următoarelor luni vom putea lua de cizii ca să asigurăm țara cu gaze indiferent de decizia pe care o va lua Gazprom referitor la contractul cu Moldovagaz".
Pentru că 70 la sută din energia electrică este procurată de la centrala de la Cuciurgan, care funcționează pe gazul rusesc, rezilierea contractului cu Gazprom ar însemna și încetarea furnizării de energie electrică în Modlova, a mai avertizat Andrei Spînu.
ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Asta ar însemna ca să cumpărăm 100 de procente din energia electircă din Ucraina sau din alte țări. Ținând cont de incertitudine, este complicat în acestă perioadă să stabilim contracte sau să încheem contracte pe termen lung, care ar asigura stabilitate și predictibilitate. În acest sens deja deciziile care au fost luate în cadrul CSE în domeniul energetic trebuie să fie menținute în continuare".
Starea de urgență, instituită pe 24 februarie, odată cu începerea războiului din Ucraina, a fost prelungită la 21 aprilie cu 60 de zile și ulterior, la 23 iunie pentru încă 45 de zile.
NTV Moldova