Marcați
O recoltă de mere mai mică ne așteaptă în acest an
27.07.2022, 16:43
În 2022 se estimează o recoltă de mere mai mică în comparație cu anul trecut. Declarația a fost făcută de președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi la o emisiune de la un post de televiziune privat. El a declarat că un motiv ar fi decizia multor fermieri de a defrișa livezile. Potrivit lui Gorincioi anii secetoși provoacă daune considerabile, iar lacunele din legislație împiedica accesul agricultorilor la sistemele de irigare.

Președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi a declarat că recolta de mere din acest sezon va fi cu aproximativ 200 de mii de tone mai mică, comparativ cu anul trecut.

VITALIE GORINCIOI, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova Fruct”: "Noi chiar săptămâna trecută am făcut estimări la cultura mărului pentru că aici avem cele mai mari pierderi. Comparativ, noi estimăm în jur de 400-450 de mii de tone, raportate la roada de anul trecut, care a fost 650 de mii de tone. Vă închipuiți care va fi pierderea. Aici noi putem să specificăm: pentru că o parte din livezile care nu au irigare, nu sunt intensive, nu sunt dotate cu suport și plasă antigrindină, se defrișează în cantități destul de mari, în zona de nord a Republicii Moldova".

Potrivit președintelui Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi în prezent se defrișează plantații care ar mai fi putut da roadă, însă problema constă în lipsa de apă și a sistemelor de irigare. În acest sens, Vitalie Gorincioi consideră că starea de urgență în agricultură, despre care se vorbește că ar putea fi introdusă în curând, ar putea soluționa o serie de probleme ce vizează disputa dintre arendatorii de lacuri și fermieri.

VITALIE GORINCIOI, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova Fruct”: "Noi avem niște lacune în legislație. Toamna dăm drumul la toate lacurile ca să prindem vreo două căldări de pește, umblând în cizme prin nămolul cela și prindem peștele, am dat drumul al apă. De aici e criză de apă și noi îi dăm drumul așa… În lege e scris că apa din lacuri este primordial pentru irigare. Sunt lacuri care au fost concepute, prevăzute pentru irigare. Astăzi în statutul celor care le-au luat în arendă sau le-au procurat e scris: pentru creșterea peștilor și agrement".

Seceta din acest an a demonstrat încă o dată fermierilor că livezile intensive, care sunt protejate de grindină și sunt dotate cu sisteme de irigare, oferă o productivitate sporită chiar și în condiții vitrige. Potrivit unor estimări preventive, livezile de sâmburoase au oferit o roadă chiar mai mare decât anul trecut spune Vitalie Gorincioi.

VITALIE GORINCIOI, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova Fruct”: "Noi o să avem cred că la sfârșitul acestei luni totalurile pe cireșe, dar precis 12-14 mii de tone vor fi. Astăzi știm că avem o recoltă bună de caise, de piersici, de prune, dar bună acolo unde avem posibilitatea să aplicăm tehnologii moderne. Vorbesc de protejarea de condițiile climatice, irigare, plasă antigrindină, suport, deci se investește foarte mult și dau rezultate aceste investiții".

Vitalie Gorincioi a precizat, de asemenea că producția din Republica Moldova este foarte calitativă, însă ne lipsește infrastructura post-recoltă care ne-ar permite să exportăm cantități mai mari de fructe în mai multe țări ale lumii.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).