Marcați
Recomandările Ministerului Mediului în contextul secetei hidrologice
27.07.2022, 11:37
În contextul secetei hidrologice, Ministerul Mediului vine cu un set de recomandări pentru cetățeni. Astfel, în acestă perioada secetoasă, oamenii sunt îndemnați să economisească la maxim resursele de apă, să utilizeze metode alternative de stocare și recirculare în activitățile casnice, precum și în sectorul industrial sau agricol. Potrivit notei informative emise de ministerul de resort, în unele localități, care sunt sub ”Codul Roșu” se interzice irigarea în timpul zilei.

În zonele declarate ”Cod portocaliu” de secetă, autoritățile vin cu un șir de recomandări pentru agenți economici, fermieri, instituții publice și populație. ”În această perioadă evităm utilizarea fântânilor arteziene, Instalați robinete cu dozator, ele micșorează consumul de apă, Asigurați-vă că robinetele și wc nu au scurgeri de apă. Autoritățile publice sunt îndemnate să distribuie în locuri amenajate pentru asistență medicală sau centre de urgență a apei îmbuteliate, să informeze populația referitor la reducerea consumului de apă”, precizează Ministerul Mediului.

Pentru localitățile din zonele aflate în Cod Roșu, ministerul vine cu următoarele măsuri: ”Se interzice între orele 8:00- 21:00 irigarea gazoanelor, plantelor din gospodăriile proprii, spălatul trotuarelor, aleelor, mașinilor, umplerea piscinelor; Agenților economici se interzice evacuarea apei din lacuri, iazuri în scopuri tehnologice, se interzice spălarea teraselor și irigarea gazoanelor, clumbelor pe timp de zi; Producătorilor agricoli se permite irigarea doar pe timp de noapte și a culturilor care preponderent necesită apă; Autoritățile publice locale care nu dispun de sisteme centralizate de apă să asigure populația cu apă prin intermediul cisternelor, distribuirea în centre de urgență a apei îmbuteliate”, se mai menționează în nota informativă.

Conform ultimei prognoze a Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în intervalul 22-29 iulie în râuri se va menține scurgerea scăzută a apei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).