Marcați
Deputații despre totalurile sesiunii de primăvară-vară
26.07.2022, 16:32
Deputații se vor întruni în această săptămână în ultima ședință a Parlamentului din sesiunea primăvară-vară. Înainte de vacanță, parlamentarii Partidului Acțiune și Solidaritate susțin că și-au îndeplinit cu cinste activitatea în actuala sesiune și au muncit pentru binele poporului. De cealaltă parte, opoziția se arată nemulțumită de faptul că niciun proiect de lege al fracțiunilor de opoziție, nu a fost acceptat de guvernareau. În plus parlamentarii din opoziție consideră că sunt dezamăgiți de activitatea majorității în această sesiune, întrucât populația a sărăcit și mai mult.

Vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi susține că, deputații PAS au muncit cot la cot pentru ca oamenii să poată trăi mai bine, pentru a avea parte de toate condițiile unui trai decent.

MIHAIL POPȘOI, vicepreședinte al Parlamentului: "Au muncit. Au ridicat pensiile, au oferit indemnizații cetățenilor care au venituri mici, au oferit subsidii în agricultură și în continuare vom face același lucru. Am construit drumuri, sisteme de apă, canalizare în sate. ”Satul european”, aproape două miliarde de lei".

Potrivit deputaților din majoritatea parlamentară, fracțiunea PAS a reușit în această sesiune să-și îndeplinească promisiunile în fața cetățenilor.

DOINA GHERMAN, deputat PAS: "Au fost multe proiecte de legi și inițiative bune pentru oameni. Așa cum am promis cu un an în urmă, am majorat pensiile, am venit cu compensații în perioada rece a anului, cu indemnizații. Am venit cu mai multe proiecte de lege prietenoase familiilor cu copii".

LILIAN CARP, deputat PAS: "Ce noi am reușit în plină criză energetică, este să acordăm pentru populație, o parte din factură, a fost majorată pensia minimă pentru cei care au stagiu de muncă deplin. Au fost mai multe acțiuni".

OLESEA STAMATE, deputat PAS: "A fost o sesiune activă, am muncit mult și am adoptat o bună parte din legile foarte importante pentru reforma justiției. Mă refere la preveting, curățarea sistemului de justiție prin verificarea extraordinară a candidaților pentru CSM și CSP".

VERONICA ROȘCA, deputat PAS: "Din toate sesiunile de până acum, a fost una din cele mai dificile cu foarte multe provocări. Sperăm să reușim să le depășim pe toate. Situația geopolitică este de așa natură încât complică lucrurile".

Opoziția însă afirmă că are motive de a fi nemulțumită de activitatea parlamentului. Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac spune că, în tot acest timp majoritatea parlamentară PAS a respins inițiativele și proiectele venite din partea opoziției. De asemenea, modul de viață al cetățenilor s-a înrăutățit considerabil, mai spune deputatul BCS, Grigore Novac.

GRIGORE NOVAC, deputat BCS: "A fost o sesiune deloc ușoară. Am muncit, dar cu puține rezultate, cu regret și am să vă zic de ce. Fracțiunea Blocului Cumuniștilor și Socialiștilor a înregistrat aproximativ 70 de proiecte în această sesiune și cu părere de rău, doar un proiect a fost promovat pe ordinea de zi. Nici măcar nu au venit avizele de la Guvern sau rapoartele din Comisiile de profil. Simplu vorbind, erau intenționat blocate de actuala guvernare. Să-i zic că a fost foarte productiv, nu. Nu pot zice acest lucru și asta cred eu că cetățenii o simt pe propria piele, pe propriul buzunar și multe alte lucruri".

De săptămâna viitoare parlamentarii vor ieși în vacanță. După o pauză de aproape două luni, ei vor reveni la muncă și promit că vor avea o agendă încărcată la toamnă.

MIHAIL POPȘOI, vicepreședinte al Parlamentului: "În iarnă vom oferi iarăși sprijin la contor, în cazul în care va fi nevoie, în cazul în care prețurile vor crește din cauza războiului și instabilității regionale, așa încât, împreună, umăr la umăr să depășim toate dificultățile".

Parlamentul se întrunește în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie și nu poate depăși sfârșitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie și nu poate depăși sfârșitul lunii decembrie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).