Marcați
Alertele de incendiu la Serviciul 112 s-au dublat într-o lună
26.07.2022, 14:31
Apelurile la Servicul 112, care semnaliază despre existența unui incendiu s-au dublat timp de o lună. Operatorii spun că primesc zilnic câte 70 de solicitări, în care este necesară intervenția pompierilor. Potrivit specialiștilor, numărul mare de focare se atestă din cauza încălcării regulilor anti-incendiu de către cetățenii, care dau foc vegetație și deșeurilor menajere. În condițiile de caniculă și secetă severă, flăcările se extind rapid, atenționează pompierii, iar acest lucru poate provoacă daune materiale în proporții colosale.

Cele mai frecvente apeluri cu referire la declanșarea incendiilor vin de la locuitorii din Chișinău, Cahul, Anenii Noi, Bălți și Cantemir. Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului 112, Ana Carpovici, majoritatea incendiilor sunt provocate de factorul uman, iar temperaturile de peste 30 de grade sunt cele care întețesc focarele.

ANA CARPOVICI, purtătorul de cuvânt al Serviciul 112: "În ultima perioadă se observă o creștere considerabilă a apelurilor de urgență legate de incendii, în jur cu 25-30 de procente au crescut situațiiile legate de incendiile de vegetați în special. În acestă perioadă ne confruntăm cu temperaturi înalte, arșiță, mai puține ploi și mai este implicat și factorul uman. Atunci când oamenii din neatenție sau imprudență creează situații de urgență".

Timp de 24 de ore, Serviciul 112 recepționează 70 de apeluri de urgență cu referire la incendii. De cele mai dese ori pompierii sunt solicitați la stingerea incendiilor de vegetație, menționează, Ana Carpovici.

ANA CARPOVICI, purtătorul de cuvânt al Serviciul 112: "În ultimele două săptămâni s-au înregistrat în jur de 70 de solicitări pe zi, legate de incendii, media timp de 24 de ore, iar în zilele de sâmbătă și duminica trecută am observat că cazurile au ajuns chiar la 110 solicitări pe zi. Incendii de vegetație, lanuri de grâu, viță-de-vie, livadă, poate fi chiar și gunoi, pentru că mai sunt și peroane care din iresponsabilitate dau foc la gunoiște".

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, de la începutul anului pompierii au stins peste 8.500 de incendii, în urma cărora au fost arse 51 de mii de hectare de vegetație. În acest context, specialiștii îndemnă oameii să respecte anumite reguli pentru a preveni producerea incendiilor.

LILIANA PUȘCAȘU, purtătoarea de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență: "Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor în special, în perioada în care avem cod excepțional de incendiu clasa cinci și cod roșu de secetă, ceea ce în mare parte poate favoriza propagarea incendiilor pe spații extinse. În condiții de umiditate redusă, vânt puternic și condiții caniculare, aceste incendii se port răspândi cu ușurință atât la spațiile forestiere, dar și lanurile cerealiere".

Pentru că flăcările se răspândesc cu repeziciune din cauza climei și pagubele materiale sunt considerabile. Dacă în anul 2021 pagubele materiale în urma incendiilor erau de 275 de mii de lei, pentru acest an valoarea pierderilor se ridică la peste 400 de mii de lei.

LILIANA PUȘCAȘU, purtătoarea de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență: "Aici este înregistrată o pagubă mai mare față de anul trecut. Însă salvatorii și pompierii intervin pentru minimalizarea efectului pagubelor materiale, serpectiv atunci când este apelul la Serviciul 112, operatorii noștiii preiau acest apel și cu siguranță ajung în locul stabilit pentru a avea o reacție de răspuns obiectivă și calitativă".

Pompierii avertizează că până în 29 iulie se menține pericol excepțional de incendiu cu caracter natural. În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).