Marcați
Începe vaccinarea cu cea de-a patra doză
25.07.2022, 16:58
De astăzi a început vaccinarea cu cea de-a patra doză împotriva virusului COVID-19. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății, care a emis un ordin în acest sens. Instituția a precizat că, în acest proces, vor fi utilizate preparatele ”Pfizer” și ”Moderna”. Cu toate acestea, puțini oameni au urmat îndemnul autorităților de a se vaccina.

Potrivit Ministerului Sănătății, pentru a doua doză de rapel sunt eligibili adulțiii cu vârsta mai mare de 60 de ani, persoanele cu maladii cronice, gravidele și beneficarii din centrele de plasament. De asemenea, se pot imuniza angajații spitalelor, cei din instituțiile de învățământ, precum și cei din structurile de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului. Totodată, se recomandă administrarea celei de-a patra doze persoanelor cu sistemul imunitar slăbit cu vârsta de peste 18 ani. La Centrul Medicilor de Familie numărul doi sectorul Botanica al Capitalei au fost imunizați 25 de oameni până la orele amiezii, însă majoritatea și-au administrat a treia doză.

NICOLAE POJOGA, medic: "Sunt doritori, dar avem deja până ce numai o persoană. Oamenii sunt receptivi, sunt binedispuși. Conform regulamentului, ei acordă consimțământul și în scris pentru vaccinare. Cei mai mulți oameni vin cei vârstnici, astăzi în orice caz au fost. Am avut două persoane din cadrul refugiaților din Ucraina".

Medicul Nicolae Pojoga a declarat că insituția dispune de stocuri suficiente de vaccin și i-a îndemnat pe oameni să se vaccineze.

NICOLAE POJOGA, medic: "Asta e sănătate, e asigurare pentru sănătate, e profilaxie pentru maladia dată, care este răspândită în toată lumea și este și în țara noastră prezentă și în ultimul timp este un număr în creștere a bolnavilor de COVID".

A patra doză de vaccin se va administra la un interval de cel puțin patru luni de la cea de-a treia doză. Medicul de familie, Daniela Toacă, a venit cu explicații și pentru cei care s-au infectat recent de COVID.

DANIELA TOACĂ, medic de familie Centrul Medicilor de Familie Nr.2, Botanica: "Administrarea dozei booster 2 pentru persoanele eligibile, însă care au testul COVID pozitiv sau care ați fost testați recent pozitiv, vaccinarea cu doza booster 2 se face după rezolvarea completă a simptomelor și expirarea termenului de autoizolare, adică nu mai puțin de trei luni".

Unii oameni pe care i-am abordat ne-au spus că se vor imuniza și cu a patra doză împotriva COVID-19, pentru că astfel se simt protejați, în timp ce alții s-au arătat mai reticenți.

Recent, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, i-a îndemnat pe oameni să nu ezite să se vaccineze.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății, 20.07.2022: "Să fie foarte atenți, să utilizeze masca în spații închise, aglomerate, să vină la vaccin. Și ne bucurăm foarte mult că avem mulți cetățeni care vin să își aplică doza 1 de vaccinare, rapelul 1. Săptămâna aceasta am avut sub 500 de persoane. Aceasta este îmbucurător. Înseamnă că, pe parcursul a doi ani, cei care nu au găsit răspunsuri la trebuie sau nu trebuie să se vaccineze, până la urmă au acceptat".

Până acum, au fost imunizați cu schema completă peste un milion 67 de mii de oameni din țara noastră.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).