Marcați
Guvernul vrea grăbirea procesului de acordare a compensațiilor pentru beneficiarii ”Prima casă”
25.07.2022, 16:02
Procesul de acordare a compensațiilor pentru beneficiarii proiectului ”Prima Casă” va fi accelerat. Acest lucru a fost solicitat de către premierul Natalia Gavrilița. În cadrul ședinței de Guvern, șefa cabinetului de miniștri a cerut ministerului Finanțelor să publice regulamentul pentru acordarea compensațiilor, până la sfârșitul zilei.

Prim-ministrul, Natalia Gavrilița l-a anunțat în cadrul ședinței de Guvern pe ministrul Finanțelor, Dumintru Budianschi că, beneficiarii trebuie să cunoască cât mai curând despre cum vor putea obține compensațiile pentru programul ”Prima Casă”.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Vă rog să-l publicăm astăzi ca să existe o previzibilitate pentru ca cetățenii să știe, și băncile, și toți actorii cum va avea loc această compensare. Noi am anunțat-o, dar până când nu este adoptat actul normativ oamenii nu știu cum să acționeze. Eu aș ruga în primul rând să fie publicat. O să discutăm care este ordinea de avizare, dar eu vreau asta să se întâmple în regim de urgență, ca miercuri să punem pe ordinea de zi".

La rândul său, ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi a dat asigurări că documentul este gata pentru avizare.

DUMITRU BUDIANSCHI, ministrul Finanțelor: "Regulamentul este pregătit. Îl vom transmite pentru avizare".

Precizăm că, Guvernul a anunțat că va oferi compensații beneficiarilor programului ”Prima Casă”. Potrivit ministrului Economiei, Sergiu Gaibu, valoarea compensației va fi în mărime de 50% din diferența ratei lunare majorate și a ratei lunare anterioare. Totodată, se va plafona creșterea ratei dobânzii la 4% puncte procentuale timp de 6 luni, și 6% puncte procentuale timp de 12 luni consecutive. Pentru perioada iulie-decembrie 2022, această măsură va reduce creșterea dobânzii cu circa un sfert, față de condițiile curente ale programului ”Prima Casă”.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).