Marcați
Chirilă: Cel mai sumbru scenariu ar fi extinderea războiului asupra orașelor Nikolaiev și Odesa
25.07.2022, 15:51
Cel mai negru scenariu pentru Republica Moldova ar fi extinderea războiului asupra orașele cruciale, cum ar fi Nikolaiev și Odesa. Declarația îi aparține ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă. Într-un interviu pentru un post de televiziune din România, diplomatul a menționat că intensificarea conflictului ar avea consecințe fatale, întrucât ar putea perturba relațiile comerciale și securitatea alimentară a țării. Chiar și așa Chirilă dă asigurări că autoritățile de la Chișinău sunt mai pregătite ca niciodată pentru a interveni în orice situație.

Potrivit ambasadorului Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, extinderea conflictului armat ar perturba relațiile comerciale și securitatea alimentară. De asemena, acest lucru ar crea presiuni pe frontieră, acolo unde ar putea să se ateste un nou flux de refugiați, subliniază diplomatul.

VICTOR CHIRILĂ, ambasadorul Republicii Moldova la București: "Cel mai negru scenariu ar fi continuarea acestui război și extinderea sa asupra orașelor cruciale și pentru Ucraina, și pentru Republica Moldova. Cum ar fi Nikolaiev, Odesa, în acel moment situația regională se va agrava foarte mult în Moldova. Am putea avea un nou flux de refugiați, care ar fi o lovitură destul de puternică pentru economia noastră și pentru resursele noastre deja destul de reduse. Da, noi beneficiem de asistență financiară din partea partenerilor noștri, dar majoritatea acestei asistențe vine indirect, prin organizații internaționale - umanitare. Noi avem nevoie - doar în condițiile actuale, pentru a face față actualului flux și impactului său, noi avem nevoie de câteva sute de milioane de dolari".

Totuși Victor Chirilă dă asigurări că autoritățile sunt pregătite pentru orice scenariu posibil. Asistența finanaciară și susținerea politică este esențială, menționează ambasadorul Republicii Moldova la București.

VICTOR CHIRILĂ, ambasadorul Republicii Moldova la București: "Sigur, autoritățile noastre sunt conștiente, i-au măsurile necesare pentru a ne pregăti, inclusiv se iau măsuri necesare în dialog și în parteneriat cu România. Deci, fără îndoială că nu vom fi prinși nepregătiți. Vom fi pregătiți. Ne va fi greu, dar vom face față. Toate instituțiile deja au dat dovadă că știu să se mobilizeze în astfel de situații și ne-am mobilizat în momente în care nu eram suficient de pregătiți. Acum suntem pregătiți, mai bine pregătiți".

Totuși, diplomatul moldovean speră că nu se va ajunge în asemena situații, iar asta pentru că un eventual conflict ar da peste cap planurile autorităților de la Chișinău, inclusiv agenda europeană şi reformele începute.

VICTOR CHIRILĂ, ambasadorul Republicii Moldova la București: "Sperăm foarte mult, sperăm foarte mult, pentru că aceasta ar da peste cap toate planurile noastre, inclusiv agenda europeană și reformele pe care noi le-am început. Chiar în ciuda acestui război, reformele au continuat, reforme în domeniul justiției, de exemplu, au continuat și reforme care sunt apreciate, pași apreciați la Bruxelles, care în cele din urmă au și convins Bruxelles-ul și alte capitale europene că într-adevăr merităm acest statut de stat candidat la Uniunea Europeană".

Ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă a mai menționat în cadrul interviului că doar fiind uniți, cetățenii vor trece peste crizele multiple cu care se confruntă țară.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).