Marcați
Experții despre impactul deprecierii hrivnei asupra Republicii Moldova
25.07.2022, 15:27
Hrivna ucraineană s-a depreciat cu 20 la sută față de leul moldovenesc, săptămâna trecută. Despre aceasta a scris economistul, Veaceslav Ioniță, care potrivit lui este a treia depreciere puternică în ultimii 20 de ani. Economistul susține că acest lucru este determinat de decizia autorităților de la Kiev pentru a ajuta companiile ucrainene să exporte mai multe mărfuri. Decizia are însă un efect direct și asupra economiei noastre, întrucât mărfurile ucraienne devin mai ieftine decât produsele moldovenești, spune expertul.

Economistul Veaceslav Ioniță susține că, deprecierea hrivnei are două consecințe directe pentru Republica Moldova. ”În primul rând această depreciere va duce la scăderea sau cel puțin temperarea prețurilor la produsele alimentare. O hrivnă slabă înseamnă produse ucrainene mai ieftine pe piața Moldovei. Să nu uităm că 35% din toate produsele alimentare importate de Moldova provin din Ucraina. De fapt decizia autorităților din Ucraina are un impact asupra ratei inflației din Moldova, mai mare decât deciziile luate de autoritățile noastre”, a explicat economistul Veaceslav Ioniță.

Acesta mai avertizează că producția ieftină din Ucraina va provoca probleme producătorilor moldoveni, care nici acum nu pot concura cu producția mai ieftină din țara vecină, care va ajunge cu încă 20 la sută mai ieftină.

”Dacă ne întoarcem la istorie, atunci vedem că toate deprecierile hrivnei au avut drept scop susținerea producătorului ucrainean în promovarea exporturilor. Așa s-a întâmplat în criza mondială din 2008-2009 și invazia Rusiei în Crimeea din 2014. Însă aceasta de fiecare dată a însemnat penetrare produselor din Ucraina pe piața Moldovei și pierderea competiției companiilor locale față de produsele ucrainești. Noi de fiecare dată protejam cetățenii contra inflației, iar Ucraina protejează mediul de afaceri contra crizei”, a scris economistul.

În încheiere, Ioniță concluzionează că fiecare criză în Ucraina a însemnat avantaje pentru exportatori și creșterea exporturilor, iar în Moldova fiecare criză a însemnat pierderea cotelor de piață a producătorilor locali.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).