Marcați
Gospodăriile țărănești vor fi înregistrate la Agenția Servicii Publice
25.07.2022, 14:25
Gospodăriile țărănești din țară vor fi înregistrate la Agenția Servicii Publice și nu la Primării așa cum era anterior. O inițativă în acest sens venită din partea ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a fost avizată pozitiv de către Executiv. Potrivit proiectului, noile reguli ar trebui să îmbunătățească procedurile de înregistrare a gospodăriilor țărănești.

Potrivit, ministrului Economiei, Sergiu Gaibu, actele pentru înregistrarea gospodăriilor țărănești nu vor mai fi depuse la primăria locală, dar la Agenția Servicii Publice. Noile reguli vor fi valabile din 1 ianuarie 2023.

SERGIU GAIBU, ministrul Economiei: "Proiectul de lege a fost elaborat în vederea uniformizării evidenței unităților de drept, prin investirea Agenției Servicii Publice cu competența de înregistrare a gospodăriilor țărănești de fermieri și excluderea acestei atribuții din competența primăriilor. Prin această măsură se ia povara de pe autoritățile locale și se transferă pe Agenția de Servicii Publice, care este și responsabilă pentru înregistrarea subiecților juridici".

Proiectul a fost elaborat la inițiativa ministrului al Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, care a precizat că în țara noastră au fost înregistrate de lungul anilor peste 116 mii de gospodării țărănești însă doar 836 dintre ele activează. În acest context, e nevoie de a aduce regulă în domeniu, spune oficialul.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Ideea a fost bună de la încept ca gospodăriile țărănești să fie înregistrate de către APL. În timp s-a demonstrat ineficiența acestui mecanism din motiv că trebuie duse registre și persoanele care-și deschideau aceste gospodării țărănești, trebuiau să primească o informație mult mai amplă, trebuiau să fie informați despre obligațiile pe care le au ei în fiecare lună să facă plăți la stat, lucru care nu s-a întâmplat nici în unul dintre cazuri".

Agenția Servicii Publice dispune de 43 subdiviziuni teritoriale și 17 centre unificate de prestare a serviciilor publice, prin care poate să asigure acordarea unor servicii de calitate solicitanților, inclusiv în ceea ce privește înregistrarea gospodăriilor țărănești.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).