Marcați
Experții: Bucuria ieftinirii carburanților va fi de scurtă durată
25.07.2022, 12:52
Prețul la benzină și motorină continuă să scadă și în această săptămână. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat noile prețuri maxime de referință valabile pentru mâine, 26 iulie. Astfel, prețul unui litru de benzină A 95 va scădea cu 34 de bani și va atinge valoarea de 28 de lei și 69 de bani, iar motorina se va ieftini cu 11 bani și va ajunge la 28 de lei. Potrivit experților economici, tendința de ieftinire a carburanților nu va dura mult timp, iar din toamnă, șoferii vor asista la o nouă scumpire. Principalele cauze fiind războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei de comunitatea internațioanlă.

Dacă în 15 iunie preţul unui litru de benzină a atins recordul de 33 de lei și 90 de bani, atunci astăzi șoferii achită cu 5 lei și 21 de bani mai puțin pentru acest combustibil. Și prețul motorină s-a diminuat cu 4 lei și 46 de bani, de la 32 de lei și 46 de bani, în 23 iunie 2022. Experţii spun că aceste ieftiniri sunt cauzate de creșterea producției petrolului.

VIOREL GÎRBU, expert economic: "Aceste evoluții sunt dictate de piața internațională și sunt legate direct de evoluția cotațiilor petrolului. Acum aici sunt niște aspecte care duc la scăderea cotațiilor petrolului, în special creșterea producției în Arabia Saudită și tensiunile pe piața petrolului au scăzut un pic și asta au dus la ieftinirea carburanților.

Totuși, expertul economic, Viorel Gîrbu, estimează că din toamnă, am putea asista la o nouă scumpire a carburanţilor. Principala cauză este războiul din Ucraina, precum şi embargoul asupra petrolului din Federația Rusă.

VIOREL GÎRBU, expert economic: "Totuși avem așteptări pesimiste deoarece factorii, care pot duce la scumpirea prețului combustibilului nu au dispărut și se pot manifesta și mai pregnant în perioada următoare. Războiul din Ucraina nu a dispărut, embargoul asupra petrolului rusesc nu a fost instituit în totalitate, deci petrolul rusesc ajunge pe piața externă. Ponderea Rusiei nu este atât de mare, dar cred că totuși este o pondere de cinci procente de producția globală de petrol vine din Federația Rusă".

În acest context, Viorel Gîrbu, îndeamnă oamenii să fie cât mai economi, întrucât, ne așteaptă o perioadă destul de complicată.

VIOREL GÎRBU, expert economic: "În acestă perioadă oamenii trebuie să fie foarte precauți pentru că problema nu este doar în creșterea prețului la combustibil, sunt multe probleme în general. Resursele energetice o să ne coste destul de scump în perioada următoare. Momentan sunt și anumite scăderi și pe piața produselor alimentare, dar totuși tensiunile și perioada de turbulență prin care trecem nu a dispărut nicăieri".

Într-un comunicat de presă, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat că, prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, a înregistrat o scădere constantă a acestor valori, în ultimele săptămâni. ANRE a mai explicat că, scăderile prețurilor de comercializare a carburanților se datorează diminuării cotațiilor Platts, indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor în condițiile în care Republica Moldova importă produsele petroliere în proporție de 100%.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).