Marcați
Sandu îndeamnă populația să fie pregătită pentru o iarnă complicată
22.07.2022, 14:45
Moldovenii trebuie să se pregătească pentru ca să îndure o iarnă complicată. Îndemnul a venit din partea președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în contextul incertitudinii cu privire la situația energetică din țară. În cadrul unei emisiuni la un post de televiziune privat, șefa statului a menționat că cetățenii trebuie să fie mai înțelegători și să întreprindă măsuri pentru a ieși cu bine din iarnă.

Președintele țării, Maia Sandu a sugerat moldovenilor să treacă la practica țărilor europene și să facă economii pentru a face față situației dificile în care se vor pomeni. Ea a dat asigurări că statul va elabora un program de compensare pentru cetățeni.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Cetățenii Republicii Moldova trebuie să înțeleagă că situația este dificilă și trebuie să întreprindă toate măsurile pe care le pot întreprinde pentru ca să economisească încălzire și energie așa cum o fac toți oamenii din țările UE și din alte țări unde sunt afectați de această criză. Autoritățile vor face tot ce pot pentru ca să asigure cu resurse energetice în iarnă cetățenii. Guvernul lucrează la un program pentru a compensa cheltuielile păturilor vulnerabile pe gaze, dar nu avem..., deci, există incertitudini și riscuri și trebuie să ne pregătim pentru o iarnă complicată".

Șefa statului, Maia Sandu a mai precizat că ajutoare pentru achitarea facturilor pentru gaz și încălzire vor fi acordate țintit categoriilor vulnerabile de cetățeni.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Programul de susținere va acoperi toată țara și pe cei care locuiesc în spațiul rural, care nu neapărat folosesc gaze naturale și pe cei din orașe. Va fi un mecanism care să ne ofere o țintire mai bună. Pentru populația rurală care are sobe, există și acest program pe care așteptăm ministerul Mediului să anunțe regulile de cumpărare a lemnului așa ca să nu avem speculații și creșteri dramatice, pentru o cantitate limitată".

Republica Moldova va cumpăra în luna august gaz la un preț de 1.460 de dolari pentru mia de metri cubi. Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică a publicat proiectul de hotărâre privind noul tarif la gazele naturale. Astfel, în timp ce frunizorul a cerut aprope 30 de lei pentru un metru cub de gaze, ANRE a calculat un tarif de 22,26 lei pentru consumatorii casnici, cu TVA inclus.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).