Marcați
Scade prețul de export a mierii în UE
22.07.2022, 13:52
Republica Moldova nu a exportat nici o cantitate de miere din roada anului curent în Uniunea Europeană. Despre asta a anunțat președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Republica Moldova, Vasile Dolghieru. Potrivit lui, exportul a fost stopat deoarece nu s-a ajuns la o înțelegere privind prețurile de achiziție. Pentru acest an, cumpărătorii din Europa propun un preț de 5,50 de euro pentru un kilogram de miere, oferta însă îi nemulțumește pe prisăcari.

Anul trecut mierea era exportată la un preț de 6 euro pentru un kilogram. Președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova, Vasile Dolghieru, ne-a spus că pentru anul curent, cumpărătorii din Europa propun un preț de 5-5 euro 50 pentru un kilogram de miere.

VASILE DOLGHIERU, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova: "În general exportul nu este. Deoarece în acest an au apărut unele dubii, referitor la preț și la cantitatea de miere. Și s-a început acesta când procesatorii din europa au văzut că puterea de cumpărarea a populației a scăzut, ca rezultat a tot ce se petrece pe piața internațională, și nu s-a ridicat prețul la miere în rețelele comerciale. Avem propuse până când, chiar dacă contracte nu sunt, dar avem prețuri mai mici ca anul trecut, în jur de, deja depinde care și cum negociază, dar e 5-5,50 euro".

Potrivit președintelui Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova, exportatorii de miere nu vor avea venit dacă își vor vinde produsul la prețul propus de Europa.

VASILE DOLGHIERU, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova: "Având în vedere că în anul 2011 când era 3,11 euro kilogramul, prețul este în creștere. Dar de aici se i-a și toate cheltuielile pe care le are un apicultor și tot lanțul de comercializare apicultor-procesator intern-procesator din Uniunea Europeană, au crescut și costurile desigur. Parcă prețul este atracticv, dar totodată este în descreștere față de anul trecut, în timp ce apicultorii nu doar din Moldova, dar din toată Europa s-a așteptat la o creștere a prețurilor de achiziție cel puțin cu 30 de procente".

Tendința de scădere a cantității de miere exportate în Uniunea Europeană era vizibilă încă din anii precedenți, menționează Vasile Dolghieru.

VASILE DOLGHIERU, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova: "Anul trecut s-a exportat în jur de 3.600 de tone. Comparativ cu alți ani e puțin deoarece în 2017 a fost exportat 5.100 tone și era tendința și dorința de a crește producerea și ezportul de miere".

Republica Moldova exportă miere în special în țările Uniunii Europene, iar cele mai mari cantități de miere au ajuns pe piețele din România, Italia, Polonia, Franța, Germania, Slovacia. Pentru aceste an apicultorii estimează că exporturile de miere vor fi mici. Ei spun că au cules miere de tei în cantități foarte mici, din cauza secetei. Acum are loc culesul mierii poliflore, și acestă recoltă va fi cu 30-50% mai mică comparativ cu anul trecut.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).