Marcați
37 de milioane de țigarete au fost confiscate în primele șase luni ale acestui an
21.07.2022, 16:25
Războiul din Ucraina și redirecționarea fluxurilor de mărfuri prin teritoriul țării noastre a contribuit la creșterea contrabandei cu țigări. În prima jumătate a anului, Serviciul Vamal a înregistrat 81 de cazuri de contrabandă, în creștere cu aproape 88 la sută față de aceeași perioadă a anului tecut. În context, au fost confiscate peste 37 de milioane de țigări.

Potrivit, directorului adjunct al Serviciului Vamal, Nicolae Vutcariov, de la începutul anului au fost reținute 20 de unități de transport, suspecte de contrabandă, iar valoarea acestora este de peste 6 milioane de lei. Cea mai mare captură a produselor de tutun a fost înregistrată la punctul de trecere Albița.

NICOLAE VUTCARIOV, director adjunct al Serviciului Vamal: "Cea mai mare captură a fost realizată în luna aprilie 2022 la postul vamal Albița, fiind contracarată o tentativă de introducere ilicită a țigărilor pe teritoriul României în cantitate de 759 mii 600 de țigarete, ceea ce constituie 77% din totalul de țigarete reținute de autoritatea vamală la frontiera cu Republica Moldova. Serviciul Vamal s-a autosesizat în acest sens și a pornit o cauză penală. Au fost reținute patru persoane, doi șoferi - un fost angajat al Serviciului Vamal și un actual angajat al Serviciului Vamal".

În același timp, șeful Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a declarat că tentativele de contrabandă ar putea fi mult mai mari, însă este imposibil de verificat fiecare colet.

IGOR TALMAZAN, șeful Serviciului Vamal: "Frontiera Republicii Moldova, zilnic este traversată de 2.500 de camioane mediu, de 7.000 de mijloace de transport, de 350 de autocare. Dacă crede cineva că noi verificăm fiecare mijloc de transport în parte, asta este, practic, imposibil. Noi, în frontieră, nu avem capacitatea și posibilitatea să încărcăm și să descărăm un camion. Noi verificăm importurile în Republica Moldova. De multe ori, noi facem o verificare de asta selectivă. Dar dacă sunt 400 de autobuze pe zi, și descărcăm în posturile vamale câte 4 tone de colete, noi descărcăm și o să îcărcăm un autobuz".

În context, directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a declarat că lupta împotriva contrabandei cu produsele din tutun este destul de dificilă, în contextul în care în țară nu există reguli clare privind circulația acestor produse. Pentru a elimina acest fenomen, el a propus mai multe măsuri.

IGOR TALMAZAN, șeful Serviciului Vamal: "Am solicitat să fie stabilită obligativitatea înregistrării utilajului pentru fabricarea produselor de tutun. Un astfel de mecanism este stabilit pentru băuturile alcoolice. De asemenea, am solicitat ca agentul economic să dispună de licență la fabricarea produsului de tutun la importul materiei prime. De asemenea, ca propunere a fost înaintată instituirea monopolului de stat la confecționarea timbrelor de accize. Sunt anumite suspiciuni la momentul dat, că s-ar falsifica anumite timbre de accize. Am propus să fie examinată posibilitatea privind restricționarea comercializării produselor din tutun privind stabilirea unei cantități care poate fi comercializat către persoanele fizice".

În luna martie, Cabinetul de miniștri a aprobat Proiectul de lege pentru aderarea Republicii Moldova la Protocolul privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun. Scopul este de a combate acest fenomen prin implementarea unui pachet de măsuri, inclusiv a unui sistem de monitorizare a producerii și importului produselor din tutun la nivelul întregului lanț de aprovizionare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).