Marcați
Aplicația care va simplifica comunicarea dintre agricultori și apicultori
21.07.2022, 16:15
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova, au dat start testării aplicației pentru protecția albinelor. Potrivit președintelui asociație, Ion Maxim, ”Beeprotect” are drept scop simplificarea comunicării între agricultori, apicultor și administrația publică locală. Astfel, cu ajutorul acesteia, fermierii pot înregistra tratamentele ce urmează să le realizeze în următoarele zile, iar apicultorii să întreprindă măsuri pentru protejarea albinelor. Aplicația va fi pilotată în lunile iulie-decembrie în raionul Ialoveni, iar ulterior urmează să fie implementată la scară națională.

Până acum agricultorii erau obligați să informeze administrația locală înainte de a stropi culturile, iar în cele din urmă administrația publică trebuia să anunțe apicultorii din localitățile respective cu privire la stropirile planificate. Acum însă datorită aplicației acțiunile au fost simplificate. Astfel, producătorii agricoli vor introduce datele privind stropirile planificate direct din smartphone sau calculator, cu cel puțin două zile înainte.

ION MAXIM, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor: "Este o tăbliță unde se introduc datele privind susbsatanța activă, denumirea comercială, data începerii, ora începerii, grupa de nocivitate și alte date care sunt solicitate. Și înregistrând acestă informație, informația în mod automat merge către primărie cu titlul de informare și către toți apicultorii care sunt în preajmă în raza de șapte kilometri".

Președintele Asociației Naționale a Apicultorilor, Ion Maxim, ne-a spus că ”Beeprotect” este o aplicație web de comunicare apicultor-fermier, menită să protejeze coloniile de albine de intoxicațiile cu pesticide și fertilizanți. Anual în țară se intoxicau până la 300 de familii de albine. După ce va fi testată jumătate de an în Ialoveni, aplicația va fi obligatorie pentru toți apicultorii și fermieri, menționează Ion Maxim.

ION MAXIM, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor: "De menționat că aplicația este obligatorie pentru toți actorii, inclusiv agricultori - persoane fizice, persoane juridice, apicultori- persoane fizice, persoane juridice. Toți sunt obligați să înregistreze orice lucrare în câmp sau orice mișcare a familiilor de albine".

Inspectorul superior al Direcției Siguranța și Calitatea Alimentelor, Ala Cazacov spune că aplicația va permite inspectorilor ANSA să monitorizeze calitatea produsului finit.

ALA CAZACOV, inspector superior Direcția Siguranța și Calitatea Alimentelor: "Pentru ANSA acesta va fi o coordonare mai bună a tuturor lucrărilor desfășurate în câmp, precum și profilactica, intoxicația albinelor. Pentru apicultorii care se vor înregistra în acestă aplicație este o perspectivă destul de bună".

În Republica Moldova sunt înregistrați oficial 7.300 de deținători de albini. Un apicultor deține în medie 32 de familii de albini.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).