Marcați
Inițiativa Guvernului: Produse alimentare aproape expirate, oferite săracilor
21.07.2022, 14:56
Parlamentul se pregătește să permită firmelor din domeniul comerțului să doneze produsele alimentare aproape expirate unor companii care se ocupă cu acțiuni de caritate. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură. Ministerul Economiei, Sergiu Gaibu le-a explicat deputaților că magazinele mari aruncă tone de produse alimentare expirate, iar nou alege le va oferi acestora posibilitatea ca aceste alimente să fie oferite gratuit persoanelor nevoiașe ori organizațiilor de binefacere.

Potrivit ministrului Economiei aproximativ o treime din totalul alimentelor produse la nivel mondial se irosește. iar fenomenul este specific și pentru Republica Moldova. Pentru a preveni risipa alimentară, statul vrea să ofere firmelor instrumente legale pentru a dona săracilor produsele care sunt în ultima perioadă a termenului de valabilitate.

SERGIU GAIBU, ministrul Economiei: "Trebuie facilitată recuperarea și redistribuirea surplusului alimentar, astfel încât alimentele sigure, fără a aduce atingere cerințelor de calitate să poată ajunge la cei care au cea mai mare nevoie de ele. Din păcate la momentul actual este mai rentabil pentru companii să arunce produsele alimentare deja expirate, decât să le doneze cu câteva zile înainte de a atinge termenul de valabilitate".

Guvernul pune la dispoziție trei modalități prin care magazinele, restaurantele și cantinele pot dona produsele aproape expirate, spune ministrul Economiei Sergiu Gaibu.

SERGIU GAIBU, ministrul Economiei: "Vânzarea promoțională, sau la preț redus a alimentelor aflate nu mai puțin de 24 de ore până la expirarea datei limită de consum. Tranferul alimentar prin donații către organizațiile beneficiare, care le oferă consumatorilor finali. Și ultima opțiune: donarea alimentelor direct de pe raft, către consumatorii finali".

Opoziția a salutat inițiativa, însă a avertizat că există riscuri. Unele produse ușor perisabile pot să devină periculoase pentru sănătatea consumatorilor, a afirmat deputatul socialist, Radu Mudreac. El a propus ca legea să fie aplicate doar pe produsele care au un termen de valabilitate mai mare și care nu prezintă riscuri mari pentru sănătate.

RADU MUDREAC, deputat BCS: "Avem produse alimentare perisabile, cu o durată de valabilitate foarte scurtă: 72 de ore, 48 de ore, cinci zile. Ceea ce propuneți dumneavoastră, nu vă pare că produsele alimentare cu un termen scurt de valabilitate vor constitui un risc sporit de intoxicație, de consum a unor produse deja expirate? Dumneavoastră vorbiți de 24 de ore. Un produs donat la Chișinău, care mai are 24 de ore termen de valabilitate, până ajunge la Briceni, i-a expirat termenul în totalmente. Cum vă gândiți, nu va crea un pericol de intoxicație în masă acest proiect?"

SERGIU GAIBU, ministrul Economiei: "Dacă a preluat produsul cu 24 de ore înainte de expirarea termenului și a ajuns la Briceni deja expirat, el este obligat, operatorul care este subiect al reglementărilor ANSA, să distrugă aceste produse. Nu mai are dreptul să le doneze, sau să facă orice altceva cu aceste bunuri. Este interzis".

Apoi a răsunat întrebarea cum organizațiile neguvernamentale vor lichida produsele alimentare expirate, în condițiile în care nu au nici bugete și nici capacități pentru astfel de procese tehnologice.

VADIM FOTESCU, deputat PP ”Șor”: "Eu vă asigur că este mult mai probabil ca jumătate de camion cu iaurt va fi oferit unui ONG, aceasta a repartizat 2-3 palete de iaurt, restul va rămâne cu termenul expirat, iar ei, conform legii, dacă îi limităm așa cum decidem, vor fi obligați să lichideze stocul într-un anumit mod. Acestea sunt cheltuieli foarte mari. De unde o organizație neguvernamentală, care este necomercială, va lua bani pentru procedurile de lichidare. Sau doar vor arunca la gunoi aceste produse, care apoi vor fi preluate de unii oameni".

SERGIU GAIBU, ministrul Economiei: "Dacă nu vor respecta lucrul acesta ANSA și agențiile de mediu vor penaliza ca pe ceilalți operatori și le vor retrage licența. Nu vor mai avea dreptul să opereze și chiar să preia aceste bunuri".

După lungi dezbateri proiectul a fost votat în prima lectură. Atât deputații cât și autorii au recunoscut că inițiativa mai trebuie îmbunătățită. După ce vor fi acumulate toate propunerile, proiectul va reveni în Parlament pentru a fi votat în lectură finală.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).