Marcați
14.000 de cazuri de variola maimuței înregistrate la nivel mondial
21.07.2022, 13:25
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat 14.000 de cazuri de variola maimuţei la nivel mondial şi cinci decese înregistrate în Africa. Anunțul a fost făcut de directorul general al agenției sanitare, Tedros Ghebreyesus. El a declarat că cele mai multe cazuri au fost raportate în Europa, în special în rândul bărbaţilor.

Din motiv că toate decesele au fost raportate în Africa, regiunea unde s-au înregistrat focare epidemice, OMS a convocat cea de-a doua reuniune a comitetului care va decide dacă focarele reprezintă o urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională, cel mai ridicat nivel de alertă. În acest context, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Ghebreyesus a declarat că ”Indiferent de recomandările comitetului, OMS va continua să facă tot posibilul pentru a acorda asistenţă statelor în vederea sistării transmiterii şi pentru a salva vieţi”. Anterior, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco a declarat că în țara noastră nu a fost înregistrat niciun caz sau suspiciune de îmbolnăvire cu variola maimuței.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății, 17.06.2022: "La momentul de față nu avem nici o suspecție și nici un caz depistat și vreau să spun mai mult decât atât, noi deținem propriul secvențiator care poate să depisteze și în cazul când vom avea o suspecție, deci neapărat vom trimite și la laboratoare de referință. Medicii au fost instruiți, am trimis informații în teritoriu, absolut în toate instituțiile cum trebuie să procedeze, atunci când ar putea să apară o suspecție".

Singurul laborator care produce un vaccin autorizat împotriva variolei maimuţei situat în Danemarca, a anunţat că a primit o comandă de 1,5 milioane de doze, dintr-o ţară europeană al cărei nume nu a fost dezvăluit, în timp ce Statele Unite au comandat 2,5 milioane de doze.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).