Marcați
Ministrul agriculturii va solicita instituirea stării de urgență în domeniul de resort
21.07.2022, 11:51
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va solicita Comisiei pentru Situații Excepționale instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii. Anunțul a fost făcut de ministrul de resort, Vladimir Bolea în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune privat. Potrivit lui, acest lucru este necesar în contextul secetei severe care a afectat culturile agricole.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a menționat că pentru a depăși situația critică din domeniul agriculturii este necesară restabilirea funcționalității sistemelor de irigare și sporirea accesului fermierilor la apele de suprafață. Pentru a găsi soluții promte este necesară instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "La următoarea ședință a CSE, Ministerul Agriculturii va veni cu propunerea instituirii situației excepționale în agricultură, ceea ce va facilita irigarea la scară mică și accesul la sursele de apă. Paradoxul este că avem râul Nistru care are cotele scăzute, dar este totuși apă și alături este un pământ secetos. În acest context am discutat cu Ambasada SUA și cu alți donatori să identificăm țări care ar putea să investească, cum a fost programul Compact ca să reabilităm sistemele de irigare centralizate".

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a mai declarat că procesul de recoltare nu este finalizat, iar datele preliminare arată că în acest an vom obține o roadă modestă, comparativ cu anul trecut. Chiar dacă seceta a compromis o mare parte din roadă, nu există premise pentru o criză alimentară, a mai dat asigurări ministrul Agriculturii.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Vorbim de secetă cu consecințe de până la 100% prejudicii în sudul Republicii Moldova, vorbim despre Căușeni, Ștefan Vodă, Basarabeasca. Evident că roada nu a fost ce așteptată la grâu. Din ce s-a strâns până acum, pentru că la nord încă nu s-a finalizat procesul de recoltare, avem de la 2 la 4 tone la hectar. Este o roadă mult mai mică decât anul trecut, dar asta nu înseamnă că avem vreun pericol de criză alimentară. Vorbim despre raioanele din sudul Republicii Moldova culturile de porumb sunt compromise, chiar dacă mai plouă, ele nu mai pot fi salvate. Mai poate fi salvată doar floarea-soarelui, dacă plouă".

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod portocaliu şi roşu de secetă hidrologică în râurile din ţară, iar pentru râul Nistru a fost emis cod galben. În Nistru se atestă o scădere a apei cu 40 %, în râul Prut apa a scăzut cu 30% sub media multianuală a lunii iulie, iar în râurile mici cu 20 la sută.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).