Marcați
Toiul lucrărilor de dezinsecție și deratizare în Capitală
20.07.2022, 17:14
Sezonul de dezinfecție și deratizare în subsolurile și camerele de acumulare a deșeurilor din Capitală este în toi. În acest an serviciile municipale vor interveni în peste 2.000 de blocuri de locuințe, iar lucrările vor fi executate până în luna august. Pentru locuințele particulare și pentru agenții economici, serviciul de este pus la dispoziție de companii private, iar prețul unei proceduri începe de la 800 de lei.

Șeful Direcției Amenajare și Mediu al Direcției Generale Locativ-Comunale, Vasile Efros a declarat că în acest an pentru lucrările de dezinsecție și deratizare, autoritățile municipale au alocat aproximativ trei milioane de lei.

VASILE EFROS, șeful Direcției Amenajare și Mediu al Direcției Generale Locativ-Comunale: "Conform programului, urmează să fie intervenții la circa 2.500 de blocuri de locuință, în special la subsoluri și la camere tehnice, unde mai sunt camere de gunoi și așa mai departe. În primele două săptămâni ale lunii s-a intervenit la circa 400 de blocuri în sectoarele Ciocana, Botanica și Râșcani și până la sfârșitul lunii august ar trebui să ajungem la toate blocurile cel puțin o dată și ulterior după necesități o să mai intervenim a doua oară în cazul în care va fi nevoie".

În situațiile când dăunătorii apar repetat în locurile prelucrate, cetățenii au mai multe posibilități de a sesiza instituția abilitată a subliniat Vasile Efros.

VASILE EFROS, șeful Direcției Amenajare și Mediu al Direcției Generale Locativ-Comunale a Capitalei: "Deobicei suni, fie la dispetceratul central care este tot în sediul Direcției Generale, dar și în anticamera Direcției Locativ-Comunale și noi preluăm toate acestea. Pe eu.chisinau.md mai este o oportunitate de depus, pe site-ul Direcției, pe anume contacte care sunt acolo și așa mai departe".

Pentru lichidarea dăunătorilor în apartamente și spații comerciale, în Capitală activează și companii private. Acestea oferă servicii de dezinsecție și deratizate. Prețul unei proceduri începe de la 800 de lei și variază în dependență de problema existentă și suprafața prelucrată.

ANDREI UNGUREANU, operator al companiei private de dezinsecție: "Cele mai solicitate sunt locații de genul restaurante, cafenele, baruri, dar la fel sunt și persoane fizice. Cel mai dese sunt lupta cu insectele, cu gândacii de bucătărie. Ei se înmuțesc într-un ritm foarte rapid și îi foarte greu de scăpat de ei. La momentul de față prețurile s-au ridicat din cauză că s-a scumpit și chimia cu care lucrăm că lucrăm cu mai multe tipuri de chimie, utilajul este mai greu de întreținut, dar în mediu o procedură ar porni de la 800-900 de lei".

Specialiștii recomandă cetățenilor și agenților economici care se confruntă cu dăunătorii să nu încerce să înlăture problema desinestătător, deoarece insectele formează imunitate și sunt mai greu de înlăturat ulterior. Înainte de a apela la serviciile de dezinsecție și deratizare oamenii trebuie să respecte anumite reguli, care previn răspândirea dăunătorilor.

ANDREI UNGUREANU, operator al companiei de dezinsecție: "Pot să încerce ca să minimizeze infecția, ca să o stopeze până când, să folosească prafuri, geluri, dar să se adreseze la farmaciile veterinare specializate și acolo ei o să informeze corect, asta în primul rând. În al doilea rând, ar trebui să stopeze migrația insectelor de la vecini, fiindcă ei circulă foarte mult. Mai ales, atunci când vecinii încearcă să-i otrăvească, să-i nimicească, ei fug de la acel local, de la acel apartament sau local și vin la vecini. În primul rând trebuie să astupe căile de aerisire, de ventilare, să pună plase. Orice fisură, orice crăpătură prin care ei pot intra să o lichideze, să o astupe ca să minimizeze migrația și să accea ce este acolo".

Potrivit specialiștilor, în acest an a crescut simțitor numărul de apeluri din partea populației, semn că atât insectele dăunătoare cât și șobolanii s-au înmulțit considerabil. La fel și reprezentanții Direcției Generală Locativ-Comunală susțin că numărul de solicitări este în creștere, iar de la începutul sezonului au efectuat lucrări de deratizare și de dezinsecție în 247 de blocuri locative din Capitală, pe o suprafață de 172 de mii de metri pătrați.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).