Discuții aprinse între locuitorii din nordul țării și președintele Republicii Moldova
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în satul Pîrlița din raionul Fălești. Întâlnirea cu localnicii s-a lăsat însă cu discuții aprinse, pe fundalul crizei sociale și a creșterii prețurilor. Oamenii s-au plâns că fac cu greu față situației din țară și au cerut ajutor din partea statului. Șefa statului i-a ascultat și le-a vorbit cu cetățenii despre măsurile Guvernului pentru sprijinul populației. Pe alocuri Maia Sandu a fost nevoită să vorbească pe tonuri mai ridicate.
Printre subiectele abordate de cetățeni a fost și intențiile Guvernului de a dota Armata Națională cu echipamente militare. Un fermier din satul Pîrlița, i-a reproșat președintelui că banii oferiți de parteneri în aceste scopuri, ar fi mai necesari pentru luptă cu efectele secetei.
- Nu credeți că ar trebui o parte din acești bani cu care intenționați să cumpărați armament, să cumpărăm 100 de mii de tone de grâu?
- Vă rog frumos să nu insistați, că eu nu am spus niciodată că cumpărăm armament. Distribuiți o minciună a socialiștilor despre faptul că noi cumpărăm armament. Nu am spus asta niciodată. Au spus-o socialiștii. Eu n-am spus că vreau să cumpărăm armament. Vreau să clarificăm lucrurile aici. Noi nu cumpărăm astăzi armament.
Tot în timpul discuțiilor cu oamenii din Pîrlița, agricultorii au mai cerut socoteală președintelui și pentru tranzitarea cerealelor din Ucraina, care le provoacă pierderi enorme. Maia Sandu a menționat însă că, în contextul războiului, țara vecină trebuie ajutată.
- Întrebarea mea ca agricultor, care mă doare în primul rând: de ce ați dat voie tranzitarea cerealelor din Ucraina. Am încercat să scot o cantitate de grâu la vânzare și mi s-a reproșat că dacă nu vreau cu 4,5 lei, din Ucraina se aduce marfă foarte multă la preț mic. Asta ar însemna că prețul pâinii trebuie să scadă. Corect?
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Da, noi trebuie să dăm o mână de ajutor pentru că nu dă Doamne să ni se întâmplă nouă ce li se întâmplă lor și trebuie să ajutăm cum putem. Dumneavoastră știți bine că și până la război am avut probleme cu cerealele și cu uleiul din cauza monopolului".
În cadrul dialogului cu oamenii, președintele țării i-a mai avertizat că urmează o iarnă grea și că trebuie luate în calcul resurse energetice de alternativă, cum ar fi lemnele și energia solară, care în opinia ei, este mai ieftină.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Cred că ne pregătim pentru o iarnă grea. Ceia ce putem face este să asigurăm oamenii cu lemne. Știu că ministerul a solicitat primarilor să acumuleze informația cu privire la necesitățile de lemne în fiecare localitate. Vom păstra prețul pentru a evita speculațiile. Acum vom investi mai mult în energia solară pentru că este mai ieftină și pe termen lung, dar investițiile, la început, sunt mai mari".
Oamenii din localitatea au mai spus că așteaptă de la guvernare acțiuni concrete care le-ar îmbunătăți calitatea vieții.
Vizita președintelui în nordul țării a continuat cu deplasări și în alte localități din raionul Fălești, unde a avut întâlniri cu reprezentanții autorităților publice locale și cu cetățenii.
NTV Moldova