Marcați
SUA va oferi Moldovei încă 64,5 milioane de dolari
20.07.2022, 12:58
Secretarul de stat din SUA Antony Blinken a promis încă 64,5 milioane de dolari pentru Republica Moldova. Promisiunea a fost dată miercuri dupoă o întrevedere cu prim-ministrul, Natalia Gavrilița, la Washington. Suma oferită va fi pentru a sprijini rezistența democratică și economică pe termen lung a țării și pentru a ajuta Moldova să-și apere suveranitatea, se arată într-un comunicat de presă al Casei Albe.

Secretarul Blinken și prim-ministrul Gavrilița au discutat despre continuarea asistenței americane pentru a sprijini agenda de reformă democratică a Moldovei, securitatea energetică și răspunsul său umanitar la războiul din Ucraina. În cadrul declarațiilor pentru presă Secretarul de stat Antony Blinken a felicitat Moldova pentru obținerea statutului de candidat la UE și pentru progresele înregistrate de aceasta în ceea ce privește continuarea reformelor.

ANTONY BLINKEN, secretarul de stst al SUA: "Vedem un guvern cu o agendă foarte puternică care continuă să consolideze democrația, să lupte împotriva corupției, să contruiască o securitate energetică. Toate aceste lucruri sunt susținute de Statele Unite al Americii".

Cei doi oficiali au discutat și despre probleme ce țin de refugiații ucraineni, dar și cum poate face față Republica Moldova unui nou sezon rece în condițiile dependenței de gazul rusesc.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Noi lucrăm la plamnul de urgență pentru această iarnă. Ne preocupă evoluțiile de pe piața energetică, ne preocupă prețurile. Inflația îi lovește puternic pe cetățenii noștri și în aceste circumstanțe dificile este important să avem prieteni buni și să avem suport din partea partenerilor noștri".

De la începutul războiului din Ucraina, Statele Unite au alocat aproape 75 de milioane de dolari în asistență umanitară și aproape 124 de milioane de dolari în asistență economică și de securitate pentru Moldova.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).