Peste jumătate din suprafața Uniunii Europene, este afectată de secetă, potrivit unui studiu al Centrului Comun de Cercetare al Uniunii Europene. Lipsa apei pune în pericol nu doar roada gricolă din acest an, ci și volumul de energie obținut cu ajutorul hidrocentralelor afirmă experții europeni. Republica Modova la fel este lovită puternic de secetă, unele zone din țară indicatorul de secetă este la nivel de alertă.
Analiza evoluției și impactului secetei prelungite asupra Uniunii Europene arată că 44 % din suprafața Europei este sub avertizare de secetă, iar 9 % este sub alertă de secetă. Aceste niveluri sunt asociate cu deficit de umiditate în sol, combinat cu afectarea plantelor. Seceta critică din Europa este agravată de valurile de caniculă, care se suprapun cu deficitul de precipitații din sezonul de iarnă-primăvară. Potrivit experților europeni, seceta din acest an este una extremă, care nu se compară cu anii trecuți.
MARILLYS MACE, directorul general al Centrului de Informații pentru Apă, Franța: "Noi urmărim mai multe secete de cățiva ani la rând. Asemenea fenomene au fost perioadice anterior, însă acum au devenit mult mai frecvente. Însă în acest an suntem martorii unei noi forme de secetă. Avem lipsă de precipitații nu doar pe parcursul verii, dar și în sezonul iarnă-primăvară. Acest lucru devine o problemă, pentru că în regiune afectate de seceta de anul trecut, noul fenomen accentuiază problema".
Potrivit studiului realizat de Centrul Comun de Cercetare al Uniunii Europene, aproape toate statele din Europa vor avea recolte reduse anul acesta, iar debitele reduse ale râurilor, vor afecta volumul de energie obținut cu ajutorul hidrocentralelor. Toate acestea la un loc ar putea necesita măsuri extraordinare de management al apei și energiei în țările afectate. Totodată fermierii discută cu guvernele măsuri de protecție pentru domeniul agricol.
CEDRIC BENOIST, producător agricol: "Aici în Franța, noi discutăm un sistem de măsuri similare modelului care este aplicat în Spania. Acolo sunt aplicate măsuri de salvare pentru export. Vorbim despre o compensare de 80 la sută a daunelor, astfel încât exportatorii să supraviețuiască economic".
Centrul Comun de Cercetare al Uniunii Europene a mai stabilit că indicatorul de secetă pe teritoriul Republicii Moldova este de avertizare, cu unele zone în care indicatorul este de alertă. Potrivit studiului, în Moldova, nivelul de umiditate din ianuarie până în iunie este apreciat cu termenul ”sever de uscat”, fiind zone calificate drept moderat de uscate, ceea ce este practic similar cu situația din țările Uniunii Europene. Lipsa precipitațiilor duce la scăderea nivelului de apă din sol, iar plantele și culturile agricole sunt direct afectate.
NTV Moldova