Marcați
Sandu: Este un gest care ne arată că nu suntem singuri
19.07.2022, 13:54
Uniunea Europeană vrea mai multe produse agricole moldovenești pe piața sa. Consiliul European a decis să le permită producătorilor moldoveni să exporte cantități mai mari de fructe și legume. Este vorba despre șapte categorii de produse care vor putea fi exportate fără taxe timp de un an pe piața UE. Decizia a fost salutată de președintele țării, Maia Sandu.

Consiliul European a adoptat decizia de a liberaliza temporar comerțului dintre UE și RM, majorând cotele de export pentru șapte tipuri de produse agricole. Este vorba despre prune, struguri, mere, suc de struguri, cireșe, roșii și usturoi.

”Moldova poate exporta acum cel puțin de două ori mai mult din aceste produse către UE fără taxe. Prin aceste măsuri excepționale, UE își adâncește relațiile comerciale cu Moldova și își arată sprijinul pentru stabilizarea economiei Moldovei,” se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Europei.

Într-o postare pe pagina se de facebook, președintele țării Maia Sandu menționează că acesta este un gest de solidaritate, care demonstrează că nu suntem singuri în aceste momente complicate. Potrivit ei, producătorii moldoveni vor avea șansa să exporte mai mult pe piața Uniunii Europene, însă acest lucru înseamnă că agricultorii trebuie să facă investiții și în creșterea calității.

”Piața europeană este o piață mare, stabilă, bogată și previzibilă, unde putem exporta tot mai mult dacă investim în calitatea produselor noastre, dacă suntem competitivi. Iar creșterea exporturilor înseamnă creșterea veniturilor companiilor moldovenești, a salariilor și a numărului locurilor de muncă, a impozitelor plătite în bugetul țării și, respectiv, creșterea resurselor disponibile pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor”, a conchis președintele țării.

În anul 2021, valoarea schimburilor comerciale între Republica Moldova și UE a constituit peste 5 miliarde dolari SUA, reprezentând 49,10% din totalul schimburilor comerciale realizate de către țara noastră.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).