Marcați
Ioniță: Un leu puternic însemnă o problemă pentru exportatori
19.07.2022, 11:50
Deprecierea euro față de dolar va dezavantaja exporturile Republicii Moldova. Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, exportatorii vor încasa acum mai puţini bani pe marfa vândută în afara graniţelor. De asemena, pierderi vor avea și cei care primesc valută de peste hotare, dacă anut trecut cu 100 de euro moldovenii puteau cumpăra un volum de bunuri, în prezent aceștia vor avea nevoie de 150 de euro, menționează Ioniță.

Portrivit expertulului economic, Veaceslav Ioniță, întărirea leului față de euro este asemenea unei sabie cu două tăișuri. Pe de o parte populația are de câștigat, iar pe de altă parte exportatorii sunt nevoiţi să-şi refacă socotelile, pentru că un leu puternic înseamnă pentru ei bani pierduți.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "La noi două treimi din remitențe sunt din zona euro. Acesta înseamnă că inflația în euro, dacă am putea așa spune, în Republica Moldova a ajuns la o cotă fără precedent, așa ceva nu am avut într-un singur an, ca euro să se deprecieze cu 48 la sută. Anul trecut dacă primeau de peste hotare 100 de euro puteau cumpăra un volum de bunuri, care în prezent îți trebuiește 150 de euro".

Veceslav Ioniță recomandă cetățenilor care dețin rezerve în euro să nu se grăbească să-i schimbe întrucât valuta în câte luni ar putea să se întărească.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Cetățenii care au rezerve în euro, recomandarea mea este să îi păstreze. În opinia mea euro, o perioadă scurtă poate să mai aibă o tendință de depreciere, iar pe termen mediu, deci vorbim de câteva luni de zile, cu certitudine el se va începe a întări. Dacă aveți euro nu se merită să faceți mișcări bruște. Unicul lucru care s-ar putea de făcut, cei care au de cumpărat apartament sau mașină, acum, cum se depreciază valuta cred că ați avea de câștigat".

Ioniță susține că suntem într-o zonă neplăcută de turbulență și incertitudine economică, iar din acestă cauză dolarul este puternic. Cât despre leul moldovenesc, acesta va avea în următoarele luni tendința de a se întări, prognozează expertul economic.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Leul moldovesc în următoarele luni va ave o tendință clară de întărire. Deci leul s-a despreciat timp de un an de zile datorită prețurilor la resursele energetice și războiul din Ucraina. Oamenii au cumpărat vrio 500 de milioane de dolari, însă acuma toți cei care au cumărat acum vând, deci noi suntem într-o situație când avem o cere mai mare de valută, de aceea leul moldovensc va continua să fie puternic".

Moneda euro a coborât săptămâna trecută, pentru scurt timp, sub pragul simbolic de un dolar. De la introducerea sa în circulaţie în 1999, moneda euro a petrecut foarte puţin timp sub nivelul de paritate cu dolarul. Ultima dată când a fost în această situaţie a fost între 1999 şi 2002, când a coborât până la un minim istoric de 0,82 dolari în luna octombrie 2000.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).