Marcați
Durleșteanu: Contractul cu Gazprom trebuie renegociat
18.07.2022, 16:42
Fostul ministru al Finanțelor, Mariana Durleșteanu susține ideea renegocierii contractului de livrare a gazelor naturale de la ”Gazprom”. Potrivit ei, moldovenii achită un preț pentru gazele naturale de opt ori mai mare decât în alte țări din Europa. Într-o analiză pe care a publicat-o pe rețelele de socializare Durleșteanu susține că singura soluție este ca Guvernul să renegocieze contractul de livrare a gazelor cu ”Gazpromul” pentru a fixa un preț corelat la coșul produselor petroliere, dar și la puterea de cumpărare a moldovenilor. În caz contrar Moldova a intra în colaps economic.

Potrivit fostului ministru al Finanțelor, Mariana Durleșteanu, renegocierea acordului cu ”Gazprom” este prevăzută în conctract și poate avea loc până în luna septembrie. Ea consideră că stabilirea unor noi condiții comerciale în relațiile cu furnizorul rus, este imperios necesară.

”Este trist că Moldova plătește un preț pentru gaze de 8 ori mai mare decât alte țări din Europa, fiind cea mai săracă țară de pe continent, cu venituri la limita pragului de sărăcie de 2.200 de lei pe lună. Singura soluție este ca Guvernul să renegocieze acest contract de livrare a gazelor cu Gazpromul pentru a fixa un preț clar corelat la coșul produselor petroliere, dar și la puterea de cumpărare a moldovenilor, de altfel riscăm să asistăm la un colaps financiar al întregii țări", se arată în analiza făcută de Durleșteanu.

De cealaltă parte Guvernul afirmă că nu este de competența sa negocierea contractului cu ”Gazprom”. Purtătoarea de cuvânt a institutției, Anastasia Taburceanu, ne-a declarat că ”Sunt instituții abilitate să negocieze contractele comerciale între două companii. Guvernul are grijă să ajute cetățenii statului să facă față scumpirilor din acest an la gazele naturale, dar și să elaboreze politici, care ar diminua impactul scumpirilor asupra cetățenilor”, ne-a spus Anastasia Taburceanu.

Săptămâna trecută și președintele Maia Sandu a respins posibilitatea unui dialog cu Moscova despre costul gazelor naturale, afirmând că independența statului este mai importantă decât prețul gazului.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Eu nu o să mă apuc să vând o bucată de țară, doar pentru ca să avem jumătate de an gaze mai ieftin. Țara noastră este o țară independentă și trebuie să ținem la acest lucru".

Maia Sandu a afirmat că țara noastră urmează să-și diversifice sursele de aprovizionare cu resurse energetice, iar Guvernul va face tot ce-i stă în puteri ca să protejeze oamenii.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).