Marcați
Germania va oferi un grant în valoare de 77 de milioane de euro Republicii Moldova
18.07.2022, 14:41
Germania va oferi Republicii Moldova un grant în valoare de 77 de milioane de euro pentru cooperare și dezvoltare. Anunțul a fost făcut de către Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, în cadrul deschiderii Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. Potrivit oficialului german, cea mai mare parte din bani, aproximativ 40 de miloane de euro, vor fi utilizate cu scopul de a face față crizei resurselor energetice și a veni în sprijinul populației vulnerabile.

În cadrul deschiderii Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova care s-a desfășoară vineri la București, ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock a menționat că planifică să acorde un grant de până la 77 de milioane de euro pentru dezvoltarea și cooperare cu Republica Moldova.

ANNALENA BAERBOCK, ministrul Afacerilor Externe al Germaniei: "V-am auzit când ați menționat în cadrul conferinței precedente că aveți nevoie de suport bugetar direct. Știu că acest lucru nu este simplu pentru multe țări, de asemenea nici pentru țara mea nu e simplu. Avem o procedură specială. Trebuie să mergem în Parlament pentru a aproba oferirea acestui grant. Dar suntem pregătiți să facem acest lucru. Aceste 77 de milioane de euro includ un grant de 40 de milioane pentru vulnerabilitatea energetică a Moldovei, un grant direct pentru a sprijini în special cele mai sărace familii din țara voastră".

Pe lângă sprijinul de urgență acordat în prezent, partenerii externi trebuie să abordeze nevoile Republicii Moldova, pe termen lung, pentru a îmbunătăți nivelul de trai al cetățenilor, a mai menționat ministrul Afacerilor Externe al Germaniei.

ANNALENA BAERBOCK, ministrul Afacerilor Externe al Germaniei: "Acest lucru include tranziția la energiile regenerabile, astfel încât țara să devină mai independentă din punct de vedere energetic. De asemenea, sprijinim reforma administrației publice și lupta împotriva corupției. Toate aceste măsuri vor contribui la atingerea obiectivului nostru de a îmbunătăți nivelul de trai al oamenilor din Moldova, astfel încât aceștia să poată rămâne în țara dumneavoastră. Vă pot asigura că Germania va fi alături de voi. Ne-am luat un angajament pe termen lung și nu pe termen scurt. Mesajul nostru de astăzi este același pe care l-am transmis acum trei luni, la prima noastră conferință de sprijin de la Berlin. Moldova nu este singură".

Totodată, Germania va contribui cu fonduri suplimentare pentru a susține refugiații și familiile din Moldova care-i găzduiesc, a mai menționat ministrul Afacerilor Externe al Germaniei. Annalena Baerbock și-a exprimat susținere Republicii Moldova și în vederea tranziției la energia regenerabilă, pentru ca țara să devină mult mai independentă din punct de vedere energetic.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).