Marcați
Asociația Forța Fermierilor: Roada, afectată de secetă severă pedologică
15.07.2022, 15:30
Asociația ”Forța Fermierilor” se arată îngrijorată de consecințele provocate de secenta din ultimele săptămâni. Într-o scrisoare expediată Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Asociația cere noului ministru, Vladimir Bolea să emită directive urgente pentru autoritățile publice locale de nivelul II privind necesitatea documentării prompte a pagubelor din urma secetei.

În scrisoarea expediată ministerului de resort, Asociația ”Forța Fermierilor” solicită ca să fie luate măsurile necesare pentru a evalua pierderile din urma secetei, întrucât unele consilii raionale refuză să demareze procedura de inspectare a câmpurilor.
”Având în vedere instalarea secetei severe pe mai multe suprafețele agricole la nivel de țară, solicităm respectuos emiterea unei directive la nivel național, adresate organelor de administrație publică locală de nivelul II, în baza căreia acestea ar urma să inspecteze de urgență câmpurile agricole din regiune în vederea constatării documentare a secetei pentru culturile agricole de grupa a doua. Vă atenționăm că în România acest proces este în toi și se desfășoară sub egida Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, se menționează în scrisoare.

Într-un comunicat al Asociației ”Forța Fermierilor”, agricultorii au atenționat că recolta este distrusă, întrucât marea majoritate a teritoriului Republicii Moldova este afectat de secetă severă.

”Recolta de porumb în zonele de calamitate naturală este compromisă, iar recolta de floarea-soarelui, sfeclă de zahăr și soia se așteaptă la nivelul foarte scăzut. Cu părere de rău, din 2020 autoritățile nu au întreprins măsuri necesare în vederea rezolvării problemei irigării terenurilor agricole. Mai mult decât atât, din cauza proceselor birocratice și unor interese meschine, situația privind irigarea în agricultură s-a înrăutățit”, au avertizat fermierii.

Contactată de redacția noastră, purtătoarea de cuvânt a Minsterului Agriculturii și Industriei Alimentare, Daniela Turculeț ne-a comunicat că, scrisoarea asociației ”Forța Fermierilor” nu a ajuns la minister, iar de documentarea consecințeor secetei trebuie să se ocupe autoritățile locale, nu ministerul.

”Dis-de-dimineață suntem în vizită de lucru la Briceni. Din spusele colegilor, deocamdată nu a fost recepționată așa scrisoare în numele ministerului. În Republica Moldova, responsabili de evaluarea pierderilor din cauza secetei sau a altor calamități naturale sunt comisiile locale pentru situații excepționale. Evaluările sunt transmise ulterior la minister și în baza lor se iau decizii”, ne-a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Asociația ”Forța Fermierilor” a mai anunțat că săptămâna viitoare este planificată întâlnirea Consiliului ”Forța Fermierilor” cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, la care urmează să se discute planul susținerii sectorului agrar în contextul secetei și prevenirii falimentării majorității fermierilor mici și mijlocii.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).