Marcați
Gaibu: ”Prima casă” este o bombă cu ceas întârziat
15.07.2022, 12:49
Programului guvernamental ”Prima Casă” este ”o bombă cu ceas întârziat”. De acestă părere este ministrul Economiei, Sergiu Gaibu. Acesta a mai spus într-o emisiune televizată, că din cauza dobânzii crescute, în ultima perioadă sunt tot mai puține solicitări de aplicare la acest program. Evoluția ratei dobânzii în continuare depinde direct de Banca Națională și de inflație, a menționat Gaibu. Ministrul ia în calcul stoparea acestui program.

Potrivit ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, programului guvernamental ”Prima Casă” este ”o bombă cu ceas întârziat”, care acum s-a declanșat.

SERGIU GAIBU, ministrul Economiei: "Se cunoștea din start. Economiștii spuneau că are o serie de lacune și este o potențială bombă cu ceas întârziat și acum acest ceas a ajuns în momentul de declanșare și noi avem acest efect negativ. O măsură care să protejeze de aceste crize și riscul de a crește dobânda nu au fost deloc atinse. Cu toții cunoaștem că în R. Moldova avem o dată la 5-7 ani o criză care impune măsuri inclusiv din partea BNM, respectiv i-a aceste măsuri pentru a tempera inflația , pentru a corecta situația care se formează pe piața financiară. Respectiv dobânzile cresc și iată noi ne-am pomenit în situația respectivă".

Totodată, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu a menționat că în ultima perioadă sunt tot mai puține solicitări din partea cetățenilor de a beneficia de acest program. Întrebat dacă există riscul ca tarifele să mai crească, ministrul a spus că totul depinde de Banca Națională a Moldovei și de evoluția prețurilor. Însă după părerea lui Gaibu acest program trebuie stopat.

SERGIU GAIBU, ministrul Economiei: "Depinde de Banca Națională, deoarece ea monitorizează evoluția prețurilor, inflației, toți indicatorii de masă monetară, care există în economia națională și respectiv în dependență de aceste evoluții, ia decizia dacă să majoreze rata de bază sau operează și cu rezerve obligatorii. Eu aș opta pentru stoparea acestui program, evident beneficiarii care sunt ei trebuie să fie păstrați, compensațiile care au fost acordate, aprobate trebuie să mergă în continure".

Miercuri, zeci de familii, beneficiare a programului de stat ”Prima Casă” au protestat în fața Guvernului. Oamenii au cerut ca rata procentuală să fie revăzută și plafonată definitiv pentru cei care au accesat creditul până în luna iulie. Cei mai afectați de dobânzile la creditele ipotecare pentru proiectul guvernamental "Prima Casă", sunt familiile cu copii.

Tot miercuri într-un briefing de presă, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a anunțat că Guvernul a elaborat un șir de măsuri, care vor reduce impactul creșterii ratei dobânzii, pentru beneficiarii programului ”Prima Casă”. El a precizat că, în următoarele 6 luni, statul va compensa jumătate din diferența ratei lunare majorate. Săptămâna trecută premierul Natalia Gavrilița a dat asiguări că problema majorării ratei creditelor pentru Prima Casă este în vizorul autorităților. Potrivit șefei Executivului de ajutor din partea statului, la achitarea creditului, vor beneficia familiile cu copii și angajații în sectorul bugetar.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).